Navigation

Evotec: met cijfers - na cyberaanval op de weg terug - visie

Het biotechbedrijf Evotec $EVT heeft in de eerste helft van het jaar aanzienlijke verliezen geleden als gevolg van een cyberaanval. Deze uitzonderlijke situatie was al bekend. Dit was een akelige eenmalige gebeurtenis die veel schade heeft veroorzaakt.

Het doet echter niets af aan de veelbelovende vooruitzichten voor het bedrijf. Uit de cijfers blijkt dit ook, met belangrijke samenwerkingen met grote farmabedrijven. We hebben in juni ingezet op een stijging. Misschien vergroten we zelfs de positie als er meer positieve signalen komen op bedrijfsniveau.

Wat we ook nog willen melden is dat de prijs gedreven actie van het aandeel redelijk is, aangezien het aandeel na de cyberaanval duidelijk "doorstartte" en nu een mooie bodem lijkt te hebben gemaakt. Dat is positief voor de langere termijn.

De aangepaste winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen (EBITDA) daalde met meer dan 22 procent naar 26,1 miljoen euro. De kosten van de hackeraanval bedroegen in het tweede kwartaal 39,3 miljoen euro.

Desondanks hebben de prestaties voor Novartis-dochter Sandoz en de samenwerking met  Bristol Myers Squibb de lagere capaciteitsbenutting als gevolg van de aanval gedeeltelijk gecompenseerd.

De omzet steeg in de eerste zes maanden met 14 procent naar 383,8 miljoen euro, wat iets sterker is dan eerder voorspeld. Evotec bevestigde de in juli verlaagde jaarprognose als gevolg van de hackeraanval.

Onderaan de streep verminderde Evotec het verlies over de periode van 101,2 miljoen euro vorig jaar tot nu 28,8 miljoen. Vorig jaar leidden waarderingseffecten van investeringen in eigen-vermogen-instrumenten tot aanzienlijke bijzondere lasten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.