Navigation

ADP: 89.000 banen in september - licht nog niet op groen voor risk-assets

Het ADP National Employment Report toont aan dat de particuliere sector in september 89.000 banen heeft toegevoegd en dat het jaarlijkse loon met 5,9 procent is gestegen vergeleken met het voorgaande jaar.

Deze gegevens suggereren dat de banengroei vertraagt, wat economisch ook een vertraging kan betekenen. Het is echter belangrijk op te merken dat de eerste reacties van Wall Street economen verdeeld zijn over de interpretatie van deze cijfers in de aanloop naar de werkgelegenheidscijfers die vrijdag door de Amerikaanse overheid worden vrijgegeven. Economen beschouwen deze data als "bijna onvoorspelbaar" en zien de ADP-gegevens van vandaag niet als een nauwkeurige voorspeller voor de cijfers op vrijdag.

In ieder geval zouden de ADP-gegevens mogelijk wat ondersteuning kunnen bieden aan de obligatiemarkten en zodoende ook aan aandelen, maar het is twijfelachtig of dit stand zal houden. Inflatie is namelijk al behoorlijk afgekoeld en misschien is dat niet eens het grootste probleem. We weten nu wel dat de Fed de rente nog een keer met 25 basispunten kan verhogen.


Het echte probleem is hoeveel de marktrente nog zal stijgen vanwege de enorme hoeveelheden nieuwe uitgiften van de Amerikaanse overheid die in de komende 12 maanden een derde moet financieren van haar verplichtingen. Dit moet verwerkt worden om meer zekerheid te hebben.


Dat kan nu al zijn, maar misschien is dat pas het geval als de rente eerst nog verder is opgelopen. Zodoende staat het licht nog niet op groen voor risk-assets.

Enige extra informatie over het ADP-rapport

Dit rapport, geproduceerd door het ADP Research Institute in samenwerking met het Stanford Digital Economy Lab, biedt inzicht in de Amerikaanse particuliere arbeidsmarkt op basis van geanonimiseerde loongegevens van meer dan 25 miljoen werknemers. De gegevens worden voortdurend bijgewerkt, waardoor een bijna real-time beeld van de Amerikaanse werkgelegenheid ontstaat. Het rapport bevat informatie over veranderingen in de totale particuliere werkgelegenheid van de afgelopen maand en wekelijkse arbeidsgegevens van de vorige maand. Nela Richardson, hoofdeconoom bij ADP, wijst op een aanzienlijke afname van het aantal banen deze maand, samen met een gestage daling van de lonen gedurende de afgelopen 12 maanden.

ADP Employment Reports
The ADP Research Institute® works in close collaboration with Stanford Digital Economy Lab and its experienced team of labor market researchers to publish employment reports.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.