Navigation

Fastned - herhaling: op donderdag met een update - visie

Op donderdag 16 januari zal Fastned $FAST een update geven. We houden er rekening mee dat het persbericht weer zo is opgesteld dat alles er fantastisch uitziet. Ook is de kans groot dat nieuwe vooruitzichten pas later worden gegeven, waardoor beleggers blijven zwemmen in onzekerheid.

De visie op Fastned

Ondanks dat het inderdaad in een groeisector opereert, zien we geen reden om iets met het aandeel te doen. We zijn in het verleden redelijk bullish geweest om met enig geluk rond de top negatief te worden.

Nu zijn we nog steeds voorzichtig en zien het als een sell on rallies aandeel. Het enige lichtpuntje dat we zien, is dat de prijsactie van het aandeel enige steun lijkt te bieden. Maar dat is ook niet veel waard gezien de kans dat het bedrijf in de toekomst opnieuw geld moet ophalen.

De verwachting is dat Fastned een aanzienlijke omzetgroei heeft doorgemaakt in het vierde kwartaal. Deze zal waarschijnlijk rond de 40 procent liggen of iets hoger. Maar omzet is geen winst. Wat dat betreft zal er wel een brutowinst worden gedraaid die ergens in de range van 12 tot 14 miljoen euro zal liggen. Dit is echter bruto en niet netto.

Fastned heeft eerder bekendgemaakt dat het streeft naar een positieve onderliggende EBITDA. Dit is zeker lovenswaardig, maar het bedrijf heeft ook al aangegeven dat het eind 2023 enige tegenvallers door het weer had waarmee het zichzelf heeft ingedekt. Het heeft dus gezegd dat het te openen aantal oplaadstations in 2023 door Fastned in december negatief is beïnvloed door onder andere de weersomstandigheden.

Qua cijfers zal de omzet ergens tussen de 18 en 20 miljoen euro kunnen uitkomen. Dat geeft aan dat Fastned een kleine speler is. Kleinere spelers gaan het in de huidige omgeving alleen maar moeilijker krijgen vanwege de overheadkosten.

Er wordt dan wel gesuggereerd dat het bedrijf een overnamekandidaat is, maar bij de huidige marktomstandigheden denken we dat het perspectief beperkt is voor een hoge premie

Resumerend

Al met al zit het bedrijf dan wel in een sterk groeiende sector die overigens momenteel trager groeit, de vooruitzichten voor het aandeel hebben we nog steeds grote twijfels over.

We gaan er ook vanuit dat Fastned in de loop van de komende maanden haar verwachtingen moet temperen. Zodoende zien we niets in het aandeel. Mocht er wel een rally zijn op de cijfers zijn, wat niet is uitgesloten, dan zien we dat eigenlijk als een nieuw moment om te verkopen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.