Navigation

Fitch verlaagt de verenigde staten naar AA+

Fitch verlaagt de verenigde staten naar AA+

Fitch heeft dinsdag na het sluiten van Wall Street de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid verlaagd van AAA naar AA+. Daarmee geeft het Europese ratingsbureau een waardering aan de VS die één notch onder de hoogste ligt. In 2011 deed het Amerikaanse ratingsbureau S&P hetzelfde en verlaagde toen op 5 augustus van dat jaar de rating van AAA naar AA+.

Fitch noemde verschillende redenen voor de verlaging, waaronder herhaalde politieke impasses over het schuldenplafond, een ontoereikend fiscaal kader en een ingewikkeld begrotingsproces. De ratinginstantie had al maandenlang gewaarschuwd voor de mogelijke verlaging.

Visie op verlaging door Fitch

De verlaging kan misschien gevolgen hebben voor de grootste economie ter wereld. Zo kan het voor de overheid duurder worden om te lenen. Aan de andere kant had de downgrade van S&P in 2011 ook geen blijvende gevolgen. Ook wordt een AA+ gezien "als de nieuwe AAA". Het is dus het nieuwe normaal.

Als we dus alles bij elkaar optellen denken we dat deze downgrade geen grote gevolgen zal hebben. Het kan op de korte termijn vanwege alle aandacht in de media misschien effect hebben, maar daarna zal het effect waarschijnlijk niet merkbaar zijn.

Ook moeten we niet vergeten dat de huidige waardering voor de VS nog altijd heel hoog is. En tot slot zijn er veel marktpartijen die de ratingbureaus helemaal niet serieus nemen omdat deze vaak beslissingen nemen met een politieke achtergrond.

https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-downgrades-united-states-long-term-ratings-to-aa-from-aaa-outlook-stable-01-08-2023

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.