Navigation

Shell: met cijfers - nog meer vertrouwen in het aandeel

Shell: met cijfers - nog meer vertrouwen in het aandeel

Shell (SHELL) heeft in het tweede kwartaal  5.073 miljoen dollar verdiend op aangepaste basis. Dat was 11.472 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dit was iets lager dan de markt had verwacht.

De operationele vrije kasstroom van Shell kwam uit op 15,1 miljard dollar. Dat was in het tweede kwartaal van 2022 18,7 miljard dollar en in het eerste kwartaal van dit jaar 14,2 miljard dollar en daarmee iets hoger dan analisten hadden voorzien.

De tak Integrated Gas van Shell zag de winst in het tweede kwartaal uitkomen op 2.498 miljoen dollar tegen 3.758 miljoen dollar een jaar eerder. Bij de divisie Upstream was er een winst van 1.684 miljoen dollar tegen 4.912 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2022. Chemical & Products was goed voor een winst van 450 miljoen dollar wat een daling is ten opzichte van de 2.035 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2022.

Visie na cijfers - enthousiasme verder toegenomen

Naast dat Shell zich blijft focussen op fossiele brandstoffen (80% van de huidige totale energiebehoefte wereldwijd), zal ons inzien de focus niet verslappen om vooral aandeelhouderswaarde te creëren. Dat Shell in 2050 CO2-neutraal wil zijn geeft aan dat het bedrijf ook rekening houdt met de wensen van aandeelhouders op de lange termijn.

Het bedrijf zal doorgaan met het optimaliseren van de bedrijfsactiviteiten door het afstoten van onderdelen.

Beoordeling aandeel na cijfers nog positiever

Terwijl Shell veel kritiek krijgt op haar strategie door volop te blijven investeren in fossielen en vooral aandeelhouderswaarde voor wil laten gaan denken wij na de cijfers juist nog positiever over het aandeel.

Over een langere periode moet het bedrijf misschien een duidelijkere strategie gaan brengen, maar voor de komende jaren kan gesteld worden dat het richten op winst en aandeelhouderswaarde juist goed is.

Daar komt bij dat gezien de nog steeds groeiende vraag naar olie en gas we het eigenlijk een hele goede strategie vinden dat het bedrijf in deze sectoren blijft investeren.

Momenteel is er zelfs een onderinvestering in deze sectoren. Door de visie die Shell heeft zal het meer kunnen profiteren dan veel andere energiemaatschappijen van de kans dat de vraag naar fossielen voorlopig hoog blijft.

CEO Sawan meent dat, gezien de huidige aandelenkoers, er prioriteit moet worden gegeven aan het inkopen van eigen aandelen. Shell gaat 30 tot 40 procent van zijn operationele kasstroom uitkeren aan aandeelhouders waardoor er waarschijnlijk een constante verhoging zal zijn van het dividend.

Ook nu is het kwartaaldividend met 15 procent verhoogd en zal Shell 3 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Voor dit jaar verlaagde Shell de outlook voor de investeringen naar 23 tot 26 miljard dollar en Shell zal gedurende 2024 en 2025 per jaar 22 tot 25 miljard dollar investeren. Eind 2025 wil Shell de operationele kosten structureel met 2 tot 3 miljard dollar hebben verlaagd.

Met deze aanpassingen denken wij dat het bedrijf een veiliger koers vaart, wat we ook als gunstig zien.

Herhaling van positieve waardering

De cijfers hebben enige eerdere twijfels bij ons weggenomen. We zijn zelfs positiever geworden over de vooruitzichten voor het aandeel Shell. Zodoende gaan we onze positieve rating kracht bijzetten door deze nog een keer te herhalen.

Misschien dat de koers op korte termijn een beetje blijft zweven, maar zodra de markt doorheeft dat de strategie van Shell misschien wel veel slimmer is dan gedacht kan het aandeel naar nieuwe highs gaan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.