Navigation

Fed: rente ongewijzigd - tijd nadert voor een renteverlaging volgens Powell

Fed: rente ongewijzigd - tijd nadert voor een renteverlaging volgens Powell

De Fed heeft de rente ongewijzigd gelaten. De markten waren als sterk en bleven in een melt-up met shorts die werden geroosterd. Het had vooral te maken met het feit dat de bulls controle hadden en er "bizarre" bewegingen plaatsvonden bij grote aandelen die als penny stocks bewogen met NVIDIA 14% hoger. Met betrekking tot de Fed meeting zouden we deze als overwegend positief willen omschrijven voor de trends van risk assets met een redelijke kans dat de rente in september wordt verlaagd.

De Fed herhaalt dat er op meer convictie wordt gewacht met betrekking tot inflatie om de rente te verlagen. De persconferentie van Powell bevatte geen schokkende uitspraken, behalve dat Powell vertelde dat de tijd nadert voor een renteverlaging. Maar daar houdt de markt al rekening mee.

Tijdens de persconferentie herhaalde Powell wat al bekend is. Het kan vriezen of dooien, waarbij Powell eerder erop rekent dat het kan gaan dooien. Maar aangezien ze data dependent zijn is er nog niks beslist. Op de vraag of september de base line is voor een verlaging van de rente gaf Powell geen eenduidig antwoord. Wel gaf hij aan dat dit op tafel ligt als de omstandigheden het toelaten, maar daar kan je alle kanten me op gaan. Ook gaf hij aan dat er veel vooruitgang is geboekt. Dit werd vertaald als een ja: de rente wordt verlaagd in september volgens de markt.

De Fed benadrukte opnieuw dat er meer overtuiging nodig is dat de inflatie duurzaam richting de doelstelling van 2 procent beweegt voordat er sprake kan zijn van een renteverlaging. Dit betekent dat de situatie nog niet stabiel genoeg wordt geacht om definitieve beslissingen te nemen. Ondanks deze onzekerheid, blijven de markten rekenen op een renteverlaging in september.

De verklaring van de Fed geeft ook aan dat de economische activiteit zich in een stevig tempo blijft uitbreiden, ondanks dat de banengroei gematigd is en het werkloosheidspercentage iets is gestegen. De inflatie is het afgelopen jaar afgenomen, maar blijft enigszins verhoogd. De Commissie heeft vooruitgang geboekt richting het inflatiedoel van 2 procent, maar blijft voorzichtig.

De Commissie streeft naar maximale werkgelegenheid en een inflatie van 2 procent op de lange termijn. Ze beoordelen dat de risico’s voor het bereiken van hun werkgelegenheids- en inflatiedoelen beter in balans komen, maar de economische vooruitzichten blijven onzeker.

Om deze doelen te ondersteunen, heeft de Commissie besloten om de doelbandbreedte voor de federal funds rate te handhaven op 5-1/4 tot 5-1/2 procent. Bij het overwegen van aanpassingen aan deze doelbandbreedte, zal de Commissie zorgvuldig de binnenkomende gegevens, de veranderende vooruitzichten en het risico-evenwicht beoordelen.

Al met al is de kans van een renteverlaging in september aanzienlijk, maar nog geen totale zekerheid. De komende werkgelegenheidscijfers van morgen en andere datasets kan van belang zijn voor de verdere koers van het monetaire beleid.

Federal Reserve issues FOMC statement
Recent indicators suggest that economic activity has continued to expand at a solid pace. Job gains have moderated, and the unemployment rate has moved up but

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.