Navigation

Fed Powell: renteverlagingen helpen zachte landing - geen haast - de markten

Fed-voorzitter Jerome Powell verklaarde dat de Federal Reserve voornemens is de rente geleidelijk te verlagen om de economische groei te ondersteunen, maar ziet op dit moment geen reden om de rente agressief te verlagen.

Tijdens een conferentie in Nashville benadrukte Powell dat de economie in goede staat verkeert en dat de Fed haar middelen wil inzetten om dit zo te houden.

Reactie markten

De eerste reactie van markten op Powell's aankondigingen was negatief omdat sommige marktpartijen hopen op snellere en agressievere renteverlagingen. Hij klonk dus minder dovish dan verwacht. Maar dit kan juist een positieve verrassing voor de markt blijken te zijn.

Te hoge verwachtingen zijn nu getemperd, en met het vooruitzicht van een gestage daling van de rente, kan de markt in de komende maanden positief verrast worden.

Ook zou een zachte landing en een minder agressieve Fed zelfs het beste scenario zijn. En vergeet ook niet dat aandelen ook al stegen toen de rente nog niet werd verlaagd. Dit geeft aan dat als de Fed nu toch langzamer dan verwacht de rente gaat verlagen, er ook veel verwachtingswaarde is waarop risk assets worden gekocht. Vrijdag komen overigens de werkgelegenheidscijfers waar de markt ook op wacht

Verder met Powell

Bij de vergadering van de Fed twee weken geleden werd de rente verlaagd met 0,5%, de eerste renteverlaging sinds 2020, waarmee de rente nu tussen 4,75% en 5% ligt. Powell gaf aan dat verdere renteverlagingen in kleinere stappen zullen worden genomen, met waarschijnlijk twee kwartpuntverlagingen dit jaar, afhankelijk van hoe de economie presteert.

De Fed probeert een zogenoemde soft landing te bereiken, waarbij de inflatie wordt verlaagd zonder een sterke stijging van de werkloosheid. Er zijn tekenen zijn dat de arbeidsmarkt afkoelt, met een stijging van het werkloosheidspercentage tot 4,2% in augustus. De inflatie blijft dalen. Powell gaf aan dat de arbeidsmarkt niet verder hoeft te verzwakken om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2%.

Desondanks blijft de Fed waakzaam en houdt de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt nauwlettend in de gaten, vooral omdat er tegenstrijdige signalen zijn met betrekking tot de economische groei en arbeidsmarktgegevens.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.