Navigation

Fed: handhaaft rente - doet aanpassingen in verwachtingen - visie

Fed: handhaaft rente - doet aanpassingen in verwachtingen - visie

De Federal Reserve heeft aangekondigd dat de benchmarkrente onveranderd blijft in de doelrange van 5,25-5,5%. Deze beslissing komt te midden van een bescheiden verdere vooruitgang in de inflatie in de afgelopen maanden.

De meest recente mediane voorspelling (dot plot) van het Federal Open Market Committee (FOMC) toont aan dat er in 2024 éé renteverlaging van 25 basispunten wordt verwacht, wat afwijkt van de eerdere voorspelling van 75 basispunten.

Daarnaast heeft de Fed zijn verwachtingen voor de lange termijn bijgesteld. De mediane langere termijnrente van de FOMC stijgt naar 2,8%, een verhoging ten opzichte van de vorige verwachting van 2,6%.

De mediane voorspelling voor 2025 toont nu een renteverlaging van 100 basispunten, vergeleken met de eerdere voorspelling van 75 basispunten.

Deze gegevens geven aan dat de Fed zijn renteverwachtingen heeft herzien, een aanpassing die als negatief zou kunnen worden opgevat voor de korte termijn, maar waar de markt al op voorbereid was.

Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte dat de Fed voorlopig geen wijzigingen in het rentebeleid wil doorvoeren. Sprekend na het besluit en de prognoses van de centrale bank, zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat het werkelijke pad van de rente zou afhangen van toekomstige economische gegevens.

Dit gebrek aan actie wordt door sommige handelaren als zorgwekkend beschouwd. Aan de andere kant wijzen anderen erop dat er niet wordt gesproken over een renteverhoging, iets wat Fed-leden voor de blackout-periode nog als een hypothetische mogelijkheid hadden genoemd.

Deze bijeenkomst kan een bevestiging zijn van de positieve onderliggende trend van de markten. De beslissingen vormen geen verstoring voor de opwaartse cyclus van aandelen die eind 2022 begon, hoewel er geen garanties zijn voor de toekomst.

Al met al lijken de markten zich aan te passen aan de nieuwe vooruitzichten van de Fed, waarbij de focus ligt op een stabiel beleid en een voorzichtige aanpak van toekomstige renteaanpassingen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.