Navigation

Inflatie VS: update - vorderingen en overwegingen voor Amerika - aanloop FOMC januari

Recente cijfers, zoals reeds vorige week gebracht van de consumentenprijsindex (CPI) tonen aan dat de Amerikaanse inflatie een positieve ontwikkeling doormaakt, hoewel minder dan Wall Street-economen hadden verwacht.

Zowel de hoofdindex als de kernprijzen lagen voor het eerst sinds 2021 onder een jaarlijkse groeisnelheid van 4%. Zoals gezegd bevond de CPI zich iets boven de verwachtingen, terwijl de producentenprijzen (PPI) juist vriendelijker waren dan voorzien.

De gegevens duiden erop dat de inflatie daadwerkelijk aan het afnemen is. Toch zijn de marktverwachtingen nog steeds te positief en houden geen rekening met mogelijke teleurstellingen.

Eind januari FOMC - kans afremmen verwachtingen

Eind januari komt de Federal Reserve opnieuw bijeen, waarbij we anticiperen op geen rentewijziging. Het is ook niet uitgesloten dat voorzitter Powell wellicht voorzichtiger klinkt om te veel enthousiasme af te remmen.

Dit zou geen verschuiving betekenen van de verwachting van verruimden monetair beleid in reactie op de dalende inflatie. Echter, de Fed moet voorzichtig manoeuvreren om de rente en de inflatie onder controle te krijgen zonder de economie te schaden en zonder een nieuwe inflatiepiek later te veroorzaken. Zodoende zou de Fed pas in mei echt kunnen overwegen om de rente te verlagen.

De jaarlijkse inflatie in december 2023 bedroeg 3,4%, wat hoger is dan het streefcijfer van 2% van de Federal Reserve. De kerninflatie blijft op een niveau dat ook hoger is dan wat de Federal Reserve wenst.

Inflatie wordt voornamelijk aangewakkerd door prijsstijgingen in voedsel en huisvesting. De vooruitgang tegen inflatie is aanzienlijk geweest, aangezien de inflatie nog 6,5% bedroeg een jaar geleden. Dat wil de Fed niet verpesten, omdat financiële markten drammen voor een vroegtijdige renteverlaging.

Terugdringen naar 2% goed voor lange termijn

Als de Federal Reserve het lukt om de inflatie terug te brengen naar ongeveer 2%, is dit vooral goed voor de lange termijn. Dat geldt overigens ook voor de inflatie in Europa.

Als eerste is het essentieel voor het beheersen van de financieringskosten van de Amerikaanse overheid. De VS zal dit jaar enorm veel leningen moeten financieren. Dus hoe lager de rente, hoe beter.

Ten tweede blijkt uit onderzoek, dat we vorig jaar hebben gedeeld, dat als inflatie terugkeert naar 2%, er vaak een langere periode van stabiele inflatie blijft heersen en dienstengevolge een langdurige bullmarkt op aandelenmarkten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.