Fed: maakt misschien toch een fout - inflatie weer in opmars
Na een periode van agressieve renteverlaging van 50 basispunten bij de vorige vergadering lijkt de inflatie opnieuw aan kracht te winnen, in een "zorgwekkend patroon" dat doet denken aan de jaren 70. De kerninflatie stijgt zelfs verder en ligt inmiddels al 43 maanden boven de 3%. Nieuwe data wijzen erop dat de Fed zich in een lastig parket bevindt.
Terug naar de jaren 70 of valt het mee
In 1975 piekte de inflatie op bijna 12%, waarna deze in 1976 afkoelde tot rond de 4%. Wanneer we dit patroon naast de inflatie van 2020 tot nu leggen, zijn de overeenkomsten opvallend. Recent zien we een duidelijke heropleving van de inflatie. Het roept de vraag op: staan we aan de vooravond van een nieuwe inflatie-uitbarsting, zoals begin jaren 80.
De situatie is zorgelijker als we inzoomen op de kerninflatie.
- De 1-maands geannualiseerde kern-PCE-inflatie nadert opnieuw 4%.
- De 3-maands geannualiseerde kern-PCE-inflatie is weer boven de 2% gekomen.
Toen de Fed zijn pivot inzette en de renteverlagingen begon, versoepelden de financiële omstandigheden snel. Het lijkt alsof eerdere renteverhogingen nooit hebben plaatsgevonden. Hierdoor kreeg de inflatie opnieuw de wind in de zeilen.
Lonen en hogere prijzen: een vicieuze cirkel
Een andere drijvende kracht achter de inflatie is de loongroei. Veel indicatoren wijzen op een hernieuwde stijging van de lonen. Op het eerste gezicht lijkt dit goed nieuws, maar hogere arbeidskosten worden uiteindelijk doorgerekend aan consumenten. Dit resulteert in hogere prijzen, die mogelijk de norm worden.
Importtarieven Trump kunnen inflatie opstuwen
Het invoeren van hoge importtarieven door een nieuwe regering, zoals door Trump is voorgesteld, kan bijdragen aan extra inflatie. Hogere tarieven maken geïmporteerde goederen duurder, wat bedrijven vaak doorberekenen aan consumenten. Dit leidt tot hogere prijzen in winkels, wat de inflatie aanwakkert.
Daarnaast kan dit beleid ook druk zetten op de rente. Centrale banken verhogen doorgaans de rente om inflatie te bestrijden, waardoor lenen duurder wordt en de economische groei mogelijk vertraagt.
Hierdoor kan de impact van deze maatregelen breder voelbaar worden, niet alleen in de VS maar ook wereldwijd, vooral in economieën die sterk afhankelijk zijn van handel met Amerika.
Conclusie
De huidige ontwikkelingen suggereren dat de Fed de inflatie misschien te vroeg als "onder controle" heeft beschouwd. Met een mogelijke heropleving van inflatie en stijgende lonen die de druk verhogen, lijkt het beleid van de Fed meer vragen dan oplossingen op te leveren.
Een lange periode van aanhoudend hoge prijzen dreigt de economie opnieuw uit te dagen als de Fed nu geen gas terugneemt en Trump een beetje gaat "dimmen" met al zijn ideeën over heffingen.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.