Navigation

Herhaling: Podcast & artikel: Fed handhaaft rente: opvallende elementen

Herhaling: Podcast & artikel: Fed handhaaft rente: opvallende elementen

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Dit is een vervolg op een eerste zeer korte update.

Tijdens bijeenkomst van het Federal Open Market Committee (FOMC) bleef de Federal Reserve de rente handhaven op het huidige niveau van 5,50%. In lijn met de verwachtingen.

De FOMC was zowel dovish als hawkish, en de markt luisterde naar het dovish geluid. Tijdens de persconferentie gaf Powell aan dat hij zich geen zorgen maakte over de hoge inflatiecijfers in januari en februari.

Voordat we ingaan hoe we hier tegenaan kijken, waarbij we alvast wel kunnen vertellen dat we qua trend erbij blijven dat we in een langdurige uptrend zitten, eerst nog enkele andere opmerkelijke gegevens die zichzelf tegenspreken en we daarna trachten te duiden verderop in dit artikel.

audio-thumbnail
Standaardopname 471
0:00
/792.28385

Waar we ook direct op willen wijzen is dat de huidige stijging van de aandelenmarkt, laten we het gewoon de bullmarkt noemen, wel eens vergeleken wordt met de late jaren 90. Deze vergelijking gaat (nu nog) niet op. In de late jaren 90 namen de resultaten van bedrijven af en daalden hun marges. Nu zien we juist dat de resultaten van bedrijven verbeteren en hun marges ook nog eens toenemen. Dat is één van de grote verschillen waarom je ook langer in een zelfs enigszins "oververhitte" situatie nog steeds verder naar boven kan gaan en dat zelfs lang aanhouden. Met andere woorden: "don't fight the tape".

De FOMC-meeting

De Fed-projecties tonen aan er 3 verlagingen kunnen plaatsvinden van 25 basispunten met een totaal van 75 basispunten in 2024. Verder verwachten Fed-functionarissen minder renteverlagingen in 2025 en 2026.

De verwachting van drie renteverlagingen komt van de dot plot van de Fed, een nauwlettend gevolgde matrix van anonieme voorspellingen van de 19 functionarissen die deel uitmaken van het FOMC.

De dot plot gaf aan dat er drie verlagingen zouden zijn in 2025. Dat is één minder dan de laatste keer dat de matrix werd bijgewerkt in december. Het comité verwacht drie verlagingen in 2026 en vervolgens nog twee in de verdere toekomst, totdat de fed funds rate zich stabiliseert rond 2,6%, dicht bij wat beleidsmakers schatten als de neutrale rente die noch stimulerend noch restrictief is.

De FOMC heeft ook aangekondigd dat het geen renteverlagingen zal doorvoeren totdat het meer vertrouwen heeft in de inflatie, die naar het streefniveau van de Fed beweegt. Hoewel de inflatie het afgelopen jaar is afgenomen, blijft deze nog steeds verhoogd volgens de FOMC-verklaring.

De huidige federale fonds rente ligt op het hoogste niveau in meer dan 23 jaar. Deze rente bepaalt wat banken elkaar in rekening brengen voor overnight leningen, maar heeft ook invloed op vele vormen van consumentenschuld.

Functionarissen hebben hun voorspellingen voor de economische groei dit jaar scherp opwaarts herzien en zien nu de economie draaien op een jaarlijks geannualiseerd groeipercentage van 2,1%, tegenover de schatting van 1,4% in december. De voorspelling voor de werkloosheidscijfers daalde lichtjes van de vorige schatting naar 4% van 4,1%, terwijl de projectie voor de kerninflatie, gemeten aan de hand van persoonlijke consumptie-uitgaven steeg tot 2,6%, een stijging van 0,2 procentpunten ten opzichte van daarvoor.

De vooruitzichten voor het BBP stegen ook geleidelijk voor de komende twee jaar. De kern-PCE-inflatie wordt verwacht tegen 2026 terug te keren naar het streefniveau.

Enkele opmerkingen en tegenstrijdigheden

De beslissingen van de Federal Reserve en de persconferentie van voorzitter Powell hebben geleid tot een zekere mate van tegenstrijdigheid. Hoewel er wordt aangegeven dat er dit jaar renteverlagingen plaatsvinden op een bepaald moment, blijft de vraag of dit daadwerkelijk drie verlagingen zijn, gezien andere economische gegevens zoals een stijgende inflatieverwachting en economische groei, evenals een mogelijk lager dan verwachte werkloosheid. De verwachting van drie renteverlagingen komt van de dot plot van de Fed en deze is de laatste tijd onbetrouwbaar.

Hoewel de Fed herhaalt dat ze zich blijft inzetten voor het 2% inflatiedoel, is het opmerkelijk dat verschillende economische parameters wijzen op een inflatie-opwaartse-trend, wat de mogelijkheid van de voorspelde drie renteverlagingen dit jaar in twijfel trekt. Het lijkt erop dat de Federal Reserve haar focus op het inflatiedoel van 2% wel communiceert, maar misschien intern heeft losgelaten. Nogmaals, dit is expliciet niet gecommuniceerd en gissen, maar was volgens traders wel één van de "eerste redenen" dat aandelen in rally modus gingen.

De Fed maakte bij monde van Powell ook bekend dat het tempo van het afbouwen van de balans (kwantitatieve verkrapping of QT) in een lager tempo kan plaatsvinden in de toekomst.

De visie op de Fed-meeting

De perscommuniqué en de persconferentie van voorzitter Powell hebben enige verwarring gezaaid voor de zeer korte termijn, met een redelijk heldere visie voor de lange termijn. Het is onmiskenbaar dat de Amerikaanse economie blijft groeien, zij het met een aanhoudend gemiddeld dalende inflatie en een een rentecyclus die meerdere jaren dalend kan zijn. Dat is gunstig.

Op korte termijn echter, lijkt het onrealistisch dat er dit jaar drie renteverlagingen plaatsvinden. Mogelijk moeten we tevreden zijn met twee of minder. De verwachting van drie renteverlagingen komt van de dot plot van de Fed en die is de laatste tijd minder betrouwbaar.

Desalniettemin kunnen we dan verwachten dat de Federal Reserve op een later moment meer renteverlagingen zal doorvoeren (Fed zit nu minder verlagingen dan eerder in 2025 en 2026), waarbij we ons afvragen bij de huidige visie van de Fed of er rekening wordt gehouden met de verkiezingen in november.

Het besluit om het afbouwen van de balans in een trager tempo voort te zetten, is positief te noemen. Maar of dit voldoende is voor de markten voor de korte termijn, is niet geheel duidelijk.

Op korte termijn blijft de Amerikaanse beurs optimistisch gestemd, hoewel we niet kunnen uitsluiten dat de markten nog steeds wat oververhit zijn. De algemene trend van de markten blijft gunstig, deels vanwege de mogelijke compensatie van een hogere rente door betere bedrijfsresultaten.

En omdat de Federal Reserve plan is de rente te verlagen, terwijl ze zich tegelijkertijd niet al te veel zorgen maken over het aanhouden van sterke economische gegevens.

We zien de bijeenkomst van de Federal Reserve als positief voor risk-assets voor de lange termijn. Bovendien kan het langer aanhouden van hogere rentetarieven neutraal zijn als deze worden gecompenseerd door betere bedrijfsresultaten, wat mogelijk net zo belangrijk kan worden voor aandelenkoersen als de rente-richting.

Voor de zeer korte termijn beschouwen het geheel eerder als neutraal en enigszins "verwarrend" of de markten niet veel vooruit lopen op de zaken. Maar gezien de marktreactie kan gesuggereerd worden beleggers en de geldstromen zich niks aantrekken van enige verwarring of oververhitting. Dit suggereert dat er geen verandering is opgetreden in het gedrag van beleggers, en dat de markten doorgaan met de risicovolle koers die ze al hadden gekozen.

Resumerend

Voor ons is het reden om positief te blijven aankijken tegen de lange trend van aandelen en risk assets. Als er een correctie zal plaatsvinden, die we niet uitsluiten, brengt dat de huidige bull markt niet in gevaar.

Echter, we kopen in de recente sterk gestegen aandelen niet meer uit de "losse pols" en zijn daar kritischer mee geworden, waarbij we wel blijven zitten met de ups. Denk bijvoorbeeld aan technologie.

En om dan mee af te sluiten, het enige wat de huidige bull trend echt in de war kan schoppen zijn onverwachte gebeurtenissen. Daarnaast blijven we bij de gedachte dat aandelenmarkten bezig zijn met een langdurige uptrend die zich mogelijk nog een aantal jaren kan voortzetten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.