Navigation

Fed Minutes: hawkish toon en renteverhoging niet geheel uitgesloten - 1987

Fed Minutes: hawkish toon en renteverhoging niet geheel uitgesloten - 1987

De notulen van de vergadering van de Federal Reserve van 30 april tot 1 mei (Fed Minutes) die geven aan dat functionarissen steeds bezorgder zijn over de aanhoudende inflatie. Er wordt zelfs niet geheel uitgesloten dat de rente nog een keer verhoogd moet worden.

De havikachtige uitspraken weerspiegelen een terugblikkende benadering, waarbij de nadruk ligt op gegevens uit het verleden. Er is echter ook daarna sprake van nauwelijks vooruitgang. Dit wijst op een steeds kleinere kans op een renteverlaging dit jaar of slechts en beperkte stap.

Visie op de Minutes

De kans op een renteverhoging is toegenomen, hoewel dit niet het basisscenario van ons is. Echter, het is ook niet helemaal uitgesloten aangezien de inflatie aanhoudt en er weinig vooruitgang wordt geboekt richting het inflatiedoel van 2%.

Een renteverlaging dit jaar lijkt onwaarschijnlijk door de huidige economische situatie en de inflatiedruk. Als de economie wel minder inflatie aangeeft, blijft het waarschijnlijk bij één verlaging.

Daarnaast blijft de inflatie vooral huishoudens met lagere inkomens zwaar belasten, wat extra economische druk veroorzaakt. Het toenemende gebruik van risicovollere financieringsmethoden zoals creditcards en koop-nu-betaal-later diensten leidt tot hogere wanbetalingspercentages, wat kan zorgen voor financiële instabiliteit.

Verder wijzen de notulen op bijkomende risico's voor inflatie door geopolitieke gebeurtenissen en mogelijke seizoensverstoringen, wat vooruitkijken en inschatten steeds moeilijker maakt.

De markten

De conclusie uit de notulen is dat de Federal Reserve momenteel weinig ruimte heeft voor renteverlagingen. De inflatie blijft aanhouden en de vooruitgang richting het inflatiedoel van 2% is minimaal. Dit betekent dat de kans op een harde landing van de economie is toegenomen, vooral voor huishoudens met lagere inkomens. Ook is de kans op stagflatie, een combinatie van stagnatie en inflatie, groter geworden.

Tot nu toe heeft de markt positief gereageerd op rentestijgingen, maar dat kan veranderen. Het zou verstandig zijn als de Federal Reserve duidelijk communiceert dat er dit jaar geen renteverlagingen zullen komen.

Hoewel risicovolle activa de afgelopen 12 maanden positief hebben gereageerd op renteverhogingen, blijft er een risico op een plotselinge crash, vergelijkbaar met het scenario van 1987, waarbij de markt plotseling instortte. Door de veel te grote stimuleringen tijdens covid is er een monster ontstaan wat maar niet weg wil.

Voospellen kan niet en hebben we het idee dat markten nu nog steeds slecht nieuws bagatelliseren. Als er de komende paar maanden geen vooruitgang wordt geboekt in inflatie en lage en midden-inkomens in de touwen hangen overladen met schulden, dan is een 1987-scenario niet meer uitgesloten. (Geen garanties.)

Wat stond er meer in de Fed Minutes

Tijdens de vergadering stemde de Federal Open Market Committee unaniem om de korte rente ongewijzigd te laten in de bandbreedte van 5,25% - 5,5%, het hoogste niveau in 23 jaar.

De functionarissen benadrukten dat de economische gegevens solide economische groei blijven ondersteunen, maar er waren zorgen over de druk die de inflatie uitoefent, vooral op huishoudens met lagere inkomens.

Daarnaast werd opgemerkt dat consumenten steeds vaker gebruik maken van risicovollere financieringsmethoden zoals creditcards en koop-nu-betaal-later diensten, wat leidt tot hogere wanbetalingspercentages.

Fed-leden wezen ook op diverse risico's voor de inflatie, waaronder geopolitieke gebeurtenissen en mogelijke seizoensverstoringen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.