Navigation

Herhaling: Strategie: woensdag de Fed - wat zeggen de charts van de SPX en de NDX

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Volgende week worden er veel bedrijfsresultaten bekendgemaakt, maar ook zal de Federal Reserve vergaderen. Woensdagavond weten we wat de Fed met de rente gaat doen, gevolgd door een persconferentie van voorzitter Powell.

Enkele economen hebben aangegeven dat de Federal Reserve de rente direct zou moeten verlagen, omdat de economie sneller afkoelt dan verwacht. Echter, gemiddeld genomen verwachten economen dat een renteverlaging, als die al komt, pas in september of later zal plaatsvinden.

De economische data laten zien dat de Amerikaanse economie nu een afkoelingsperiode ingaat. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat verschillende vormen van inflatie nog steeds hoog zijn, zoals blijkt uit de economische gegevens.

Dit moet natuurlijk worden meegenomen in het beleid van de Federal Reserve. Het basisscenario was maximaal één renteverlaging dit jaar, maar nu is de kans toegenomen dat er meerdere renteverlagingen komen. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de Federal Reserve al aanstaande woensdag besluit de rente te verlagen, hoewel niets uitgesloten kan worden.

Verwacht wordt dat de Federal Reserve pas later een renteverlaging zal doorvoeren, mede omdat zij waarschijnlijk meer datasets wil bekijken voordat zij een definitieve beslissing neemt.

Uit de toespraken van bijvoorbeeld Powell en andere Fed-leden blijkt dat men wel degelijk meer ontspannen is over de inflatie, hoewel deze op sommige punten nog steeds hoog is. Maar ook blijkt uit die toespraken dat men niet overhaast te werk wil gaan.

Effect op de markten

De vergadering van de Federal Reserve zou in ieder geval gunstig kunnen uitpakken voor de onderliggende trend van de markten. Of er direct een positieve reactie zal zijn, hangt ook af van andere factoren, zoals de bedrijfsresultaten die uitkomen en de algemene stemming in de markt.

Beleggers en analisten wijzen er nog steeds`ook op dat de huidige beweging op de markten geen echte bear market is, maar eerder een correctie. Technologie daalt, maar bijvoorbeeld de Russell 2000 blijft stijgen. Ook de Dow Jones blijft nog altijd relatief sterk.

Het idee dat er een rotatie plaatsvindt van tech naar de Russell 2000 wordt door ons met een korrel zout genomen: het vindt wel plaats, maar vergeet niet dat de Russell 2000 ook sterk is achtergebleven de laatste paar jaar.

Als technologie echt sterk blijft dalen, zal dit tevens effect hebben op de bredere markten. Dit komt doordat tech momenteel de belangrijkste sector is en verliezen op aandelen in technologie, die mogelijk ook met geleend geld zijn gekocht, moeten worden opgevangen. Dit zal een breder effect kunnen hebben.

De grafieken

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.