Navigation

Podcast & artikel: Fed rentemeeting - wat te verwachten - visie markten

Podcast & artikel: Fed rentemeeting - wat te verwachten - visie markten

Tijdens de FOMC-meeting van vandaag zal de Fed naar verwachting de rentetarieven ongewijzigd laten. Deze staan op het hoogste niveau in 23 jaar, met vooral de focus op wat gezegd gaat worden over mogelijke renteverlagingen in de toekomst.

audio-thumbnail
Podcast: Fed rentemeeting - wat te verwachten - visie markten
0:00
/450.283575

De markt houdt hier rekening mee en let vooral op eventuele veranderingen in het begeleidende persbericht en vooral op de woorden van Chairman Powell op de persconferentie.

Visie op de acties Fed: kwantitatieve verkrapping

De aandacht van de Fed is ondertussen verschoven van renteverhogingen naar renteverlagingen, hoewel velen (Fed-leden) hebben aangegeven dat ze geen haast hebben.

De verwachting is dus dat Powell minder dovish zal klinken. Ook is de kans aanwezig dat hij koud water gooit op de verwachting dat de markt hoopt dat de rente in maart wordt verlaagd.

Dit zou eventueel een negatief kneejerk-effect kunnen veroorzaken in risico-assets, maar misschien ook niet. Immers, de verwachting blijft dat de rentecyclus neerwaarts gaat worden.

Het is zelfs mogelijk dat de Fed haar huidige beleid van kwantitatieve verkrapping (QT) gaat aanpassen. Hoewel de Fed sinds vorige zomer de rentetarieven niet meer heeft verhoogd, spant ze stilletjes het monetaire beleid aan via een ander kanaal, namelijk door het verkleinen van haar $7,7 biljoen aan bezittingen van obligaties en andere activa met ongeveer $80 miljard per maand.

Daar kan aan gesleuteld worden om deze verkrapping (QT) te verminderen wat gunstig kan zijn voor aandelen.

Functionarissen zouden deze week kunnen beginnen met overleg over het vertragen, maar niet stoppen, van dat zogenaamde kwantitatieve versoepelingsbeleid.

Hoewel een beleidswijziging niet direct voor de hand ligt, zeiden functionarissen vorige maand dat ze eventuele veranderingen in het beheer van hun balans aan het publiek willen communiceren, en ruim van tevoren.

De verwachting voor markten

Onze verwachting is dat de meeting van vandaag geen ommekeer zal zijn van de trend van risico assets. Deze blijft opwaarts gericht, en de rentecyclus is de belangrijkste factor.

Als de Fed inderdaad haar kwantitatieve verkrapping (QT) gaat verminderen, zal dit ook positief worden opgevat door de markten.


Nog altijd is het grootste risico om de huidige positieve stemming te verpesten de geopolitiek, maar dus zeker niet de centrale banken. We gaan vanavond zien of de markt tijdelijk corrigeert of direct vooruitkijkt naar de volgende rentevergadering van de Fed. We blijven dus positief gestemd over risico-assets zoals aandelen.

Een terugblik op de Fed en de inflatie

Om de hoogste inflatie in vier decennia te bestrijden, verhoogde de Fed haar benchmark federal-funds rate in de periode tussen maart 2022 en juli 2023. Dit was ook nog eens in het snelste tempo in 40 jaar. De rente werd verhoogd naar een bandbreedte tussen 5,25% en 5,5%.

Daarna is de inflatie sneller gedaald dan velen hadden verwacht. Dat heeft een debat op gang gebracht over wanneer rentetarieven moeten worden verlaagd.

In december rekenden de meeste functionarissen op drie renteverlagingen voor 2024. Met geen verwachte beleidswijzigingen deze week is de vraag of Powell en het Federal Open Market Committee in hun beleidsverklaring enige richting zullen geven over hun plannen voor de komende maanden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.