Navigation

Fed: vanavond de beslissing over de rente - wat gaan de markten doen

De leden van de Federal Reserve gaam vanavond, na hun tweedaagse FOMC-vergadering, een besluit nemen over de rente. De verwachting is dat de rente ongewijzigd zal blijven, hoewel een kleine groep economen op een renteverlaging rekent, nu de economische data een snellere dan verwachte afkoeling laten zien. De verwachting is ook dat Chairman Powell zich tijdens de persconferentie vrij dovish zal uitlaten.

Over het algemeen is de verwachting dat de rente nu ongewijzigd blijft, maar dat de markt wordt voorbereid op een eventuele renteverlaging in september of later. Iets wat ook het gemiddelde is in de markt.

De laatste gegevens wijzen erop dat we dit jaar mogelijk meer dan één renteverlaging zullen krijgen, hoewel de inflatie nog steeds niet geheel onder controle is. De eerste reactie van de markten is moeilijk in te schatten.

Tot nu toe hebben we gezien dat renteverhogingen geen significant negatief effect hadden de afgelopen paar jaar. Immers, riks assets, waaronder aandelen en Bitcoin zijn gestegen. Er zijn Wall Street handelaren die de hoge rente zelfs als gunstig zien, omdat mensen hierdoor meer te besteden hadden vanuit hun spaargeld. Daar staat dan wel weer tegenover dat hypotheken, boodschappen en wat niet meer juist duurder werd door die hoge rente en inflatie.

Anderen zeggen dat, wat de Fed ook doet, de kans bestaat dat als Chairman Powell te somber klinkt over de economie, dit als negatief wordt ervaren. Mocht de Fed vandaag wel een renteverlaging doorvoeren, dan wordt dat gezien als een risk-off event, omdat dat zou aantonen dat de Fed zich grotere zorgen maakt over de economie. Tenzij ze als excuus gebruiken dat ze de niet willen verlagen net voor de verkiezingen in november.

Echter, als de Fed nu al de rente verlaagt en dit na de renteverhoging vannacht doorgevoerd in Japan, kan dit tot een snelle daling leiden van de dollar tegen de yen, oftewel het afbouwen van de carry trade, wat dan weer negatief is voor risk assets

Wij verwachten dat de Fed-vergadering op zich neutraal tot vriendelijk zal verlopen en dat de rente inderdaad een dalend pad zal inzetten, maar dat er nu nog geen renteverlaging zal plaatsvinden.

Wat betreft de reactie van de financiële markten, vinden we die altijd moeilijk in te schatten bij dit soort gebeurtenissen. Qua onderliggende trend verwachten we geen verstoring, maar wat de eerste reactie zal zijn, is altijd moeilijk te zeggen.

Nu eerst maar eens op weg naar de de beslissing tijdens de FOMC-meeting. De belangrijkste updates brengen we vanavond op X en morgen komen we natuurlijk terug met onze visie op de FOMC-vergadering op onze website.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.