Navigation

About You: kanshebber om weer te dalen - aangepaste EBITDA

Nog niet zo lang geleden, op 12 juli, liet het Duitse online modeplatform About You $YOU een stijging van 30 procent zien op basis van naar verluidt beter dan verwachte cijfers. Nu is de kans dat de koers weer net zo hard zal dalen zeker aanwezig.

Toen het bedrijf met de cijfers naar buiten kwam viel het ons meteen op dat deze cijfers op een "gefabriceerde" manier in elkaar waren gezet.

De beter dan verwachte cijfers waren gebaseerd op aangepaste EBITDA, een rekenmethode die veel ruimte laat voor interpretatie van verschillende posten. Hierdoor kunnen bedrijven hun cijfers soms op een positievere manier presenteren. Alsof ze door een roze bril worden gelezen.

Ook vertelde op 12 juli About You dat het een groei van de groepsomzet tussen de +1% en +11% op jaarbasis zou laten zien. Deze verwachting met een spread van 10 punten lijkt net zo groot als een sloot die op het Noordzeekanaal lijkt.

De aangepaste EBITDA is als het ware de turbo-versie van EBITDA, die al veel ruimte voor interpretatie overlaat, waardoor het nog gemakkelijker wordt om positieve resultaten te tonen.

Nu de euforie rondom de cijfers is afgenomen kunnen beleggers zich realiseren dat About You en andere bedrijven deze cijfers wellicht te rooskleurig hebben voorgesteld door gebruik te maken van aangepaste EBITDA. Hierdoor is de kans groot dat de koers van About You en andere opgeklopte aandelen weer net zo hard dalen zodra de (speculatieve) geldstromen tot stilstand komen of als beleggers weer kritischer naar de situatie kijken.

Ook buiten het gebruik van boekhoudkundige principes hebben we momenteel weinig enthousiasme voor anderen zoals Zalando $ZAL. Het is leuk dat ze een groot netwerk hebben, maar dat werkt alleen als de marges verbeteren. Daar zit nog steeds een probleem.

En in een breder verband geldt dat ook voor Just Eat $TKWY.

Bij HelloFresh $HFG zijn we iets optimistischer, maar ook daar wachten we nog steeds af wat er verder gaat gebeuren.

Terug naar de cijfers van 12 juli van About You. Het bedrijf meldde aanzienlijke verbeteringen in de aangepaste EBITDA voor het eerste kwartaal, dat op 4,2 miljoen euro uitkwam bij een positieve vrije kasstroom van 10,8 miljoen euro. About You bevestigde haar prognose om in het huidige boekjaar een aangepaste EBITDA-break-even te bereiken en meldde dat het nog steeds een groei van de groepsomzet tussen de +1% en +11% op jaarbasis verwacht.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.