Navigation

Vonovia: zwakke cijfers - €5,2 miljard herfinanciering 2024 -trend aandeel

Vonovia meldde op vrijdag een aanzienlijk verlies van 2 miljard euro in het tweede kwartaal. Ook schreef de Duitse vastgoedreus de waarde van zijn vastgoed af met 3 miljard euro wat gelijk staat aan 3,3%. De waarde van de activa van het bedrijf daalde in het kwartaal naar 88,2 miljard euro.

Vonovia handhaafde zijn jaarlijkse richtlijn voor de belangrijke winstmaatstaf 'funds from operation'. Deze zal naar verwachting variëren van 1,75 miljard euro tot 1,95 miljard euro vergeleken met 2,04 miljard euro in 2022.

Onze visie en duiding op Vonovia

De cijfers van Vonovia zijn zwak te noemen. Momenteel volgen wij het aandeel met interesse, maar doen niks. Dit ook gezien de prijs gedreven actie die over een langere termijn neerwaarts is. Tevens is er een risico in de €5,2 miljard die volgend jaar geherfinancierd moet worden. Dit kan leiden tot verwatering voor aandeelhouders zonder steun vanuit Berlijn.

Door de grote crisis in de Duitse vastgoedsector wordt steun gevraagd aan Berlijn. Dit gaat vooral om de bouwers, maar als er daadwerkelijk overheidshulp komt, die in de miljarden kan lopen, zal dat ook een buffer kunnen leggen in de koers van Vonovia. Bondskanselier Olaf Scholz heeft in september een ontmoeting met de belangrijkste spelers in deze sector.

De nettoschuld is zestien keer het brutobedrijfsresultaat, wat een groot probleem is als er verdere verslechtering zal plaatsvinden in vastgoed. Vonovia is ook actief buiten Duitsland, waaronder Zweden en Nederland, maar de Duitse markt is de dominante factor in haar portfolio. De loan-to-value-ratio steeg van 43,3% naar 47,2% in het tweede kwartaal. De interest coverage ratio is ook nog steeds zorgwekkend op 4,7 tegen 5,5 eind vorig jaar.

De Duitse vastgoedsector beleeft momenteel de ergste crisis in tientallen jaren, zoals we wel vaker hebben aangegeven. Er zijn afnemende transacties, dalende vastgoedprijzen en een vertraging in de bouwsector.

Base Trend Indicator voor Vonovia

Als we nog naar de Base Trend Indicator (BTI) kijken, dan is te zien dat de koers nog steeds niet gekeerd is. De Trend Indicator is zeker niet de heilige graal, maar bij Vonovia is het wel een mooi hulpmiddel om de onderliggende trend te detecteren.

Deze indicator is tijd agnostisch en maakt gebruik van volatiliteit, aangepaste ruimtelijke analyse en gefilterde prijzen.

German property giant Vonovia slips to $2.1 billion loss as sector struggles
Germany’s largest real estate group Vonovia slipped to a 2 billion euro ($2.19 billion) second quarter loss and wrote down the value of its properties by 3 billion euros on Thursday in the latest sign of stress in the country’s property sector.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.