Navigation

Duitsland: impact China kan aanzienlijk - visie aandelen

In Duitsland zijn de zorgen over de impact die China heeft toegenomen. Onlangs heeft de handel een duidelijke neergang doorgemaakt. En het valt op dat de Duitse productiesector vrijwel automatisch reageert op ontwikkelingen in China.

De recente negatieve berichten uit China voorspellen weinig goeds voor zowel de handel als de prestaties van Duitse bedrijven op de korte termijn. Ondernemingen met sterke banden met China hebben sinds juni verliezen geleden op de aandelenmarkten, denk bijvoorbeeld aan Siemens, BMW en Infineon.

Kan op verdere correctie Duitse beurs

Hoewel we op de langere termijn een onderliggende opwaartse trend verwachten (de Duitse beurs is relatief goedkoop), kunnen we op de korte termijn niet uitsluiten dat er een neergang plaatsvindt.

Dit geldt zowel voor de hele Duitse DAX als geheel als voor de meeste aandelen. Zoals eerder vermeld zouden wij niet bijkopen en zouden wij een stop-loss niveau instellen om winsten te beschermen, terwijl we onze posities hebben verkleind en verkleinen.

Dit geld in principe voor alle aandelen op de Duitse beurs. Covestro en Bayer zouden we wel vasthouden, omdat Covestro in aanmerking komt voor een overname door ADNOC en Bayer overweegt om te splitsen.

Gunstiger moment weer terugkeren

Op een gunstiger moment kunnen posities weer vergroot worden. Maar de ontwikkelingen in China zouden wel eens onderschat kunnen worden, waar we recentelijk meer aandacht aan hebben besteed. Overigens zonder het einde van de wereld te voorspellen, want bijna elke crisis brengt uiteindelijk weer iets goeds.

Kans tempering winst verwachtingen  toegenomen

De kans is aanzienlijk dat veel Duitse bedrijven, maar ook andere ondernemingen in andere landen, hun verwachtingen voor de resultaten in de komende paar kwartalen neerwaarts gaan bijstellen. Ook de prijsactie van de Duitse DAX-index biedt weinig positieve vooruitzichten voor de korte termijn. Dat gelt ook voor de aandelen indices in Europa.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.