Navigation

Frankrijk: Moody's verlaagt kredietrating - Impact op de markten

Frankrijk: Moody's verlaagt kredietrating - Impact op de markten

Moody's heeft de kredietrating van Frankrijk verlaagd van Aa2 naar Aa3. Dit besluit komt kort na de benoeming van François Bayrou als de nieuwe premier.

Volgens Moody's zijn de belangrijkste redenen voor de verlaging de politieke fragmentatie in het land, de verslechtering van de overheidsfinanciën en de lage kans op een duurzame vermindering van de begrotingstekorten. De vooruitzichten blijven stabiel, maar de druk op de nieuwe regering om hervormingen door te voeren neemt toe.

De Franse minister van Economie en Financiën, Antoine Armand, reageerde door te benadrukken dat de benoeming van Bayrou en de herbevestiging van het beleid om de tekorten te verminderen duidelijke stappen zijn om het vertrouwen te herstellen. Toch blijven veel analisten sceptisch over de uitvoerbaarheid van deze plannen.

Reactie van de markten

De markt reageert vaak anders dan je leert in de studieboeken op kredietverlagingen. Dat kan ook hier het geval zijn. In dit geval is de kans ook groot dat een negatieve reactie beperkt is, omdat Frankrijk vooral een politieke issue is, en niet een financiële issue van een land dat al veel langer zich niet houdt aan de regels van de EU. Dat kan dus wel een financieel probleem worden, maar nu is er nog een kans om de wal net niet te raken.

De directe impact op de euro zal waarschijnlijk beperkt blijven, aangezien Moody's beoordeling al grotendeels in lijn is met die van Standard & Poor's en Fitch. Toch kan de verlaging op korte termijn leiden tot neerwaartse schommelingen, vooral als beleggers twijfelen aan de geloofwaardigheid van de hervormingsplannen.

Een mogelijke verzwakking van de euro kan gunstig zijn voor exporteurs in de eurozone, maar kan ook wijzen op verminderend vertrouwen in de Franse economie.

Effect op Franse aandelen

Voor de Franse aandelenmarkt kunnen de reacties uiteenlopen. Financiële instellingen kunnen onder druk komen vanwege hun blootstelling aan Franse staatsobligaties. Dit kan leiden tot zorgen over hun winstgevendheid. Echter, ook in dit geval zit dit waarschijnlijk al in het koersbeeld en is de kans van een negatieve reactie veel kleiner.

En stel dat de euro verzwakt, dan kunnen exportgerichte bedrijven profiteren van deze zwakkere euro, wat de prestaties van de CAC 40-index en andere indices juist kan ondersteunen. Denk daarbij aan luxe aandelen, die bij een zwakkere euro juist kunnen profiteren.

Gevolgen voor obligaties

De Franse staatsobligaties kunnen waarschijnlijk het meest direct worden beïnvloed. Een verlaging van de kredietrating verhoogt het risico voor beleggers, wat kan resulteren in hogere rendementen en lagere obligatieprijzen.

Dit kan ook leiden tot een bredere risicopremie in de eurozone, waarbij de rentespread tussen Frankrijk en Duitsland mogelijk nog verder toeneemt.

Als de nieuwe regering echter met overtuigende hervormingsplannen komt, kan dit het negatieve effect op de obligatiemarkt temperen. En tevens is de verwachting dat de ECB zal ingrijpen als de spread met Duitsland te groot wordt.

Marktreacties zijn vaak onvoorspelbaar

Hoewel de kredietverlaging een serieuze waarschuwing is, reageren markten niet altijd zoals verwacht. Beleggers gaan hun focus waarschijnlijk verleggen naar de volgende stappen van de Franse regering en de reactie van de Europese Centrale Bank en de aankomende verkiezingen in Duitsland.

Daar komt bij dat markten elk moment enorme hoeveelheden informatie te verwerken krijgen. Ondanks dat er de meest geavanceerde computersystemen zijn, is het nog altijd zo dat slechts een paar focuspunten de richting bepalen. En dan lijkt deze downgrade vooralsnog niet de belangrijkste te zijn.

Het effect van de downgrade zal dus vooralsnog minimaal zijn, tenzij er geen overtuiging is dat er hervormingen komen in Frankrijk. Ook hebben we al jaren geleden er op gewezen dat Frankrijk het grootste gevaar is voor de EU: nu moet het land ook echt stappen gaan nemen en daar is nu nog tijd voor.

Als Bayrou overtuigend hervormingen weet door te voeren, kan dat het sentiment zelfs snel verbeteren en ook al doet de euro wel sterk, leiden tot hogere koersen van Franse aandelen.

Tegelijkertijd, zoals aangegeven, blijft de kans groot dat de markten zich meer richten op bredere Europese en globale economische factoren dan op de specifieke situatie van Frankrijk.

Conclusie

De conclusie is dat deze kredietverlaging niet wordt gezien als een echte verstoring voor de financiële markten. De kredietverlaging benadrukt wel de noodzaak van fiscale hervormingen en effectief leiderschap in Frankrijk.

Of de markten dit als een wake-up call zien of als een aanleiding voor verdere onrust, zal de komende weken duidelijk worden. Maar zonder de toekomst te kunnen voorspellen is de verwachting dat de markten hun schouders gaan ophalen en verder gaan met waar ze al mee bezig waren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.