Frankrijk: EU kan Fransen in de buitensporige tekortprocedure te plaatsen
De Europese Commissie kan deze week een belangrijke stap te zetten door Frankrijk officieel in de buitensporige tekortprocedure [excessive deficit procedure] (EDP) te plaatsen. Volgens analisten van ING wordt verwacht dat dit besluit op woensdag 19 juni zal worden genomen.
Dit zou een significant moment zijn in de lopende inspanningen van de Europese Unie om budgettaire discipline te handhaven onder haar lidstaten en is ook een extra spanningspunt in de aanloop naar verkiezingen in Frankrijk. Ook is de kans groot dat de maatregel als een politieke vorm van "chantage" wordt gezien om kiezers weg te houden bij Le Pen.
Wat is de buitensporige tekortprocedure
De buitensporige tekortprocedure is een mechanisme binnen de Europese Unie dat wordt ingezet wanneer een lidstaat een begrotingstekort heeft dat groter is dan de toegestane limiet van 3% van het bruto binnenlands product (BBP). Het doel van deze procedure is om lidstaten te dwingen hun overheidsfinanciën op orde te brengen en duurzame begrotingspraktijken te implementeren.
De reden achter de maatregel
Frankrijk heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk de begrotingslimieten van de EU overschreden. Ondanks verschillende pogingen om de uitgaven te beheersen en de inkomsten te verhogen, blijft het begrotingstekort van Frankrijk boven de door de EU gestelde grenzen. Dit heeft geleid tot bezorgdheid bij de Europese Commissie over de duurzaamheid van de Franse overheidsfinanciën. Dit is versterkt na de Europese verkiezingen.
Economische en politieke implicaties
Als Frankrijk inderdaad in de EDP wordt geplaatst, zal dit aanzienlijke economische en politieke gevolgen hebben. Economisch gezien kan het leiden tot strengere begrotingsmaatregelen, waaronder mogelijke bezuinigingen op overheidsuitgaven en verhogingen van belastingen.
Politiek kan de plaatsing in de EDP ook spanningen veroorzaken binnen de Franse regering en in de relatie met andere EU-lidstaten. De Franse president Emmanuel Macron staat al onder druk door binnenlandse politieke uitdagingen en een groeiende oppositie.
Dit bleek tijdens de verkiezingen waar de partij van Le Pen heeft gewonnen. Ook het feit dat Macron verkiezingen heeft uitgeschreven, maar wel president wil blijven, zijn spanningsfactoren
Conclusie
Het mogelijke besluit van de Europese Commissie om Frankrijk in de buitensporige tekortprocedure te plaatsen, markeert een cruciale stap in de handhaving van begrotingsdiscipline binnen de Europese Unie. De komende dagen en aankomende verkiezingen zijn cruciaal voor de Franse regering en de markten
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.