Navigation

Free Ride Portfolio: alles staat klaar om te beginnen - uitleg

Free Ride Portfolio: alles staat klaar om te beginnen - uitleg

We gaan beginnen met onze eerste modelportefeuille. Deze is alleen toegankelijk voor onze abonnees. Alles staat klaar. Ook gaan we binnenkort terugkeren naar het hele idee waarom we onze website zijn begonnen dat een dagboek moet zijn voor korte en lange termijn beleggers.

Aangezien je voor amusement ergens anders moet zijn, gaan we ook niet kopen of verkopen om maar iets te doen. Dat houdt in dat er periodes zijn met veel acties en periodes met weinig acties.

We kondigen het nu aan en hebben ook een aantal ideeën klaar liggen, maar het kan ook zijn dat we nog een tijdje niks doen. Het gaat echt om het rendement. Ook is er geen enkele garantie voor succes.

Als we een aandeel opnemen, kan dit de ene keer zijn met een lang artikel, maar het kan ook zijn dat we slechts één alinea eraan wijden. Immers, we hebben al een database en daar staat al veel informatie in en bestaat uit duizenden artikelen.

Uiteraard zijn er altijd betere momenten om te beginnen, en het liefst zouden we wachten tot er een nieuwe opwaartse cyclus plaatsvindt in de aandelenmarkt. Maar daarvoor heb je eerst een flinke correctie nodig, en de vraag is, wanneer komt zo'n correctie?

Omdat we nu beginnen, betekent dit ook dat bepaalde aandelen nog niet meteen in deze portefeuille worden opgenomen. Denk daarbij aan verschillende chipgerelateerde waarden waar we sinds eind 2022 veel plezier van hebben gehad.

Dat gezegd hebbende, kan je ook stellen dat het misschien altijd het verkeerde moment is. Daarom hebben we nu toch besloten om de portefeuille op te bouwen. Dit betekent niet dat we meteen veel aandelen gaan kopen. We gaan alleen kopen waar we achter staan en die voldoen aan onze voorwaarden, die we straks uitleggen.

Makkelijk te volgen en toegankelijk

De portefeuille is toegankelijk en wat ook nog belangrijk is om te melden, is dat deze modelportefeuille zo is opgebouwd dat iedereen het op elk moment kan volgen.

We gaan aandelen aanschaffen in Amsterdam, Brussel, Frankfurt, Parijs en New York. Dit zijn gebieden waar mensen in het Nederlandse taalgebied gemakkelijk in kunnen handelen.

Het geïnvesteerde bedrag

Het bedrag dat wordt geïnvesteerd is vastgesteld op 10.000 euro. Uiteraard kan je hier ook een veelvoud van maken, maar we willen beginnen met een bedrag dat ook voor de meeste mensen realistisch is, zeker door de manier van opbouw.

We gaan namelijk niet meteen deze 10.000 euro volledig beleggen. Dat betekent dat slechts een gedeelte van het totaal geïnvesteerde bedrag aanwezig hoeft te zijn.

Met andere woorden, doordat het totaalbedrag niet in één keer beschikbaar hoeft te zijn kunnen veel meer mensen deze portfolio volgen.

Aandelen en voorwaarden

De aandelen in de portefeuille, en eventueel andere assets die makkelijk verhandelbaar zijn, moeten voldoen aan een aantal voorwaarden.

  • Het bedrijf moet een unieke edge hebben. Dit kan een uniek product zijn, een monopolie of bijna-monopolie positie of iets anders.
  • Het bedrijf moet actief zijn in een markt waar groei in zit of toekomstige groei of waar bijvoorbeeld een hogere vrije cashflow kan worden gegenereerd.
  • Een aandeel kan ook gekozen worden vanwege het aantrekkelijke dividend boven de koersvorming.
  • Vertrouwen in het management is belangrijk. De uitspraken moeten helder zijn en overeenkomen met de realiteit.
  • Er moeten voldoende geldstromen van beleggers zijn die naar een aandeel toegaan. Het kan voorkomen dat bepaalde aandelen zwaar ondergewaardeerd zijn, maar door gebrek aan populariteit of schaalgrootte, worden ze door beleggers links gelaten waardoor en niks mee te verdienen valt.
  • Daarnaast is het uiteraard van belang dat de bedrijven boekhoudkundig goed in elkaar zitten. Toch zijn we niet van plan ons te vermoeien met het maken van taxaties. Immers, als een aandeel op papier goedkoop is, kan het toch een underperformance laten zien. Als je taxaties maakt, zijn deze vaak al achterhaald aangezien alles snel kan veranderen. De resultaten van bedrijven zijn zeker van belang, maar niet het enige meetpunt. Veel van de beste beleggers kijken vooral naar algehele trends en groeipotentie.
  • Een ander punt dat een rol kan spelen is prijs gedreven actie. We kijken hierbij niet naar zeer korte termijn charts, maar bijvoorbeeld wel naar week- of maandcharts.

Hoewel dit basisregels zijn, kan het zijn dat we daar zo nu en dan toch van afwijken en aandelen opnemen in minder populaire sectoren, of aandelen die op de kortere termijn nog geen resultaat opleveren.

Het is geen glazen bol, en iedereen moet zijn eigen research doen. Deze portefeuille kan gezien worden als amusement en niet als aanzet voor het kopen of verkopen van financiële instrumenten. Het is letterlijk wat wij zelf zouden doen.

De strategie

De strategie is om de portefeuille op te bouwen met aandelen die we op dat moment ook echt willen hebben. De free ride techniek houdt in dat je een aandeel koopt en als het misgaat neem je er weer afscheid van. Maar als het aandeel stijgt, neem je op een gegeven moment gedeeltelijke winst en leg je een stop in op je instapniveau of zelfs in de winst.

Hierdoor heb je een free ride gecreëerd en je risico beperkt. Dit betekent dat je niet bij elke correctie meteen hoeft in te grijpen. Je kijkt naar de lange termijn en hebt al een vrijwel risicovrije belegging gecreëerd.

Na meerdere jaren kan je veel aandelen in je portefeuille hebben, mits je de juiste aandelen hebt gekocht en niet te snel afscheid neemt.

Resumerend

We gaan met de free ride portefeuille dus beginnen met een bedrag van 10.000 euro, wat niet in één keer wordt geïnvesteerd, zodat het makkelijker wordt voor iedereen om te volgen.

De free ride portefeuille houdt in dat bedrijven worden opgenomen die een unieke edge hebben. Als ze in de winst komen te liggen, reduceren we de positie en leggen we een stop in de winst, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over tussentijdse correcties.

Het zou prachtig zijn als je meteen een hoog resultaat boekt, maar de portefeuille is vooral ingericht om over een langere periode een bovengemiddeld rendement te behalen. En we starten niet aan het begin van een cyclus.

Tot slot willen we benadrukken dat iedereen zijn eigen beslissingen moet nemen en eigen onderzoek moet doen voordat hij of zij een beleggingsbeslissing neemt.

Disclaimer

Deze informatie is bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en dient niet te worden beschouwd als financieel advies. Beleggen brengt risico's met zich mee, en het is belangrijk om altijd je eigen onderzoek te doen en eventueel een financieel adviseur te raadplegen voordat je beleggingsbeslissingen neemt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.