Navigation

Herhaling: Free Ride Portfolio: Viking kopen - nieuwe kanshebber afslankmedicijnen

Herhaling: Free Ride Portfolio: Viking kopen - nieuwe kanshebber afslankmedicijnen

[Dit bericht is op dinsdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

We gaan een nieuw aandeel opnemen in onze Free Ride Portfolio. Zoals altijd zijn er geen garanties en we hebben geen idee of het aandeel daadwerkelijk op de korte termijn al gaat stijgen.

Het aandeel

We gaan Viking Therapeutics [Viking] $VKTX kopen voor onze Free Ride Portfolio. We kopen 2 aandelen voor 63,6 dollar per stuk met een weging die, op basis van een uiteindelijke portfolio met een investering van 10.000 euro, ongeveer 1,3% bedraagt. Zie hier de uitleg.

Viking Therapeutics bevindt zich op een cruciaal moment in zijn ontwikkeling als biotechnologisch bedrijf, met een sterke focus op het aanpakken van enkele van de meest urgente medische behoeften in de wereld, zoals niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) en obesitas.

Terwijl de wereldwijde markt voor afslankmedicijnen snel groeit en tegen 2030 naar verwachting de $50 miljard zal bereiken, lijkt Viking Therapeutics goed gepositioneerd om een sleutelrol te spelen in deze markt.

Het bedrijf heeft 'slechts' een marketcap van 7,1 miljard dollar. Als haar afslanktherapieën slagen, dan zal dat gezien de omvang van de markt een ware onderwaardering zijn. Wel moet het voldoende productiecapaciteit vinden, dat kan nog een uitdaging worden.

Eigenlijk proberen we de eerdere truc die we deden met Novo Nordisk en Eli Lilly nu te herhalen met het aandeel Viking. Zowel Novo Nordisk als Eli Lilly kochten we ook voor het stadium dat hun geneesmiddelen op de markt kwamen, nu doen we dat met Viking.

Viking combineert innovatieve klinische ontwikkeling met een solide financiële basis, wat hen de middelen en het vertrouwen geeft om door te zetten naar commerciële successen.

Wij zijn dan ook positief gestemd over Viking Therapeutics en zien het aandeel als een uitstekende investeringsmogelijkheid. Het bedrijf opereert in een snelgroeiende biotechnologische sector, met een sterke focus op metabole en endocriene aandoeningen.

Dit is een sector met een enorme vraag naar effectieve nieuwe behandelingen, vooral nu ziekten zoals niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) en obesitas wereldwijd in omvang toenemen. Viking Therapeutics benut deze marktkansen volledig door substantiële investeringen te doen in klinische studies en door een breed scala aan product-kandidaten te ontwikkelen die gericht zijn op deze ziekten.

Wat Viking Therapeutics bijzonder maakt, is hun strategie om zowel subcutane als orale formuleringen van VK2735 voor obesitas te ontwikkelen. Dit geeft hen een unieke positie in de competitieve markt voor gewichtsverliesmedicijnen, waar de vraag exponentieel groeit.

Daarnaast heeft Viking een solide kaspositie, wat hen in staat stelt om hun klinische programma's zonder belemmeringen te financieren. Dit biedt hen niet alleen de mogelijkheid om verder te investeren in hun huidige programma's, maar ook om strategisch uit te breiden naar nieuwe therapeutische gebieden, zoals hun veelbelovende Dual Amylin en Calcitonin Receptor Agonist (DACRA) programma, dat indrukwekkende resultaten heeft laten zien in preklinische studies.

Met dit alles in gedachten zijn wij van mening dat Viking Therapeutics zich in een unieke positie bevindt om langdurig te profiteren van de groeiende vraag naar geavanceerde therapeutische oplossingen.

We zien het aandeel als een gouden kans, vooral gezien de potentiële marktomvang en de sterke vooruitzichten van hun klinische pijplijn (geen garanties).

Sterke punten

  • Positieve klinische resultaten: VK2809 heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd in de behandeling van NASH, met significante verminderingen van levervet en verbetering van histologische parameters.
  • Groeimarkt voor obesitas: VK2735, gericht op obesitas, profiteert van de groeiende markt voor afslankmedicijnen. De veelzijdigheid van zowel subcutane als orale formuleringen biedt Viking een sterk concurrentievoordeel.
  • Sterke kaspositie: Met $942 miljoen aan kasmiddelen en kasequivalenten is Viking Therapeutics goed gefinancierd om zijn klinische programma's voort te zetten en strategische initiatieven te ondersteunen.
  • Innovatief DACRA-programma: Viking ontwikkelt nieuwe behandelingen die significant gewichtsverlies in preklinische modellen laten zien, wat de potentie heeft om hun pijplijn verder te versterken.

Zwakke punten

  • Aanhoudende nettoverliezen: Ondanks de sterke kaspositie, blijven de nettoverliezen een punt van zorg, vooral gezien de hoge uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling.
  • Afhankelijkheid van klinische successen: Het bedrijf is sterk afhankelijk van de uitkomsten van hun klinische studies voor toekomstige groei, wat altijd risico's met zich meebrengt.
  • Geen directe inkomsten: Het bedrijf heeft in dit kwartaal geen inkomsten gegenereerd, wat de noodzaak onderstreept voor succesvolle commercialisatie van hun producten in de toekomst.

Vooruitzichten (Guidance)

De vooruitzichten voor Viking Therapeutics blijven sterk, met belangrijke mijlpalen gepland in de tweede helft van 2024, zoals de end-of-Phase 2 meeting voor VK2809 met de FDA. Daarnaast biedt de geplande Phase 2 studie voor VK2735 een groot groeipotentieel in de snelgroeiende markt voor afslankmedicijnen.

Viking Therapeutics verwacht ook verdere ontwikkelingen in hun DACRA-programma, wat hun aanwezigheid in de markt voor gewichtsverliesmedicijnen verder zou kunnen versterken. De sterke financiële positie van het bedrijf biedt hen de flexibiliteit om deze plannen uit te voeren zonder directe financieringsbehoeften.

Cijfers

In het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde Viking Therapeutics een nettoverlies van $22,3 miljoen, een stijging ten opzichte van het verlies van $19,2 miljoen in dezelfde periode van 2023.

De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling stegen aanzienlijk tot $23,8 miljoen, wat de intensieve focus van het bedrijf op het versnellen van hun klinische programma's benadrukt.

De kaspositie van het bedrijf verbeterde aanzienlijk tot $942 miljoen, een stijging van $362 miljoen eind 2023, dankzij succesvolle kapitaalverhogingen en beheer van middelen.

De strategische focus op groeimarkten zoals de obesitasmarkt en de verdere ontwikkeling van hun DACRA-programma werden als belangrijke pijlers genoemd voor toekomstige groei.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.