Navigation

Fugro: wederom sterk - op up vanaf 13,15 euro - gaat het aandeel doorstijgen

Fugro: wederom sterk - op up vanaf 13,15 euro - gaat het aandeel doorstijgen

Fugro $FUR heeft sterke financiële resultaten gepresenteerd voor het eerste halfjaar van 2024, wat het vertrouwen in het aandeel verder versterkt. Met een sterke omzetgroei, aanzienlijke margeverbeteringen en positieve vooruitzichten blijft het bedrijf goed gepositioneerd voor toekomstige groei.

Visie op het aandeel

Onze visie op het aandeel Fugro blijft positief. Sinds april 2023, toen wij het aandeel kochten voor 13,15 euro, is de aandelenkoers flink gestegen, wat getuigt van het vertrouwen van de markt in de strategische richting en operationele prestaties van het bedrijf.

Fugro heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het verbeteren van zijn marges en het uitbreiden van zijn orderboek, wat een positieve impact heeft op de toekomstige inkomsten.

De stijging van omzet toont de sterke operationele prestaties van het bedrijf. De EBITDA steeg naar 224,1 miljoen euro, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 160,4 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dit is grotendeels te danken aan de sterke prestaties van de maritieme divisie, met name in Europa en Afrika. De EBIT nam toe van 90,3 miljoen euro naar 143,6 miljoen euro, met een bijbehorende marge die steeg van 8,9 procent naar 13,2 procent. De cijfers zijn indrukwekkend.

Hoewel de vrije kasstroom negatief was, voornamelijk door hogere investeringen en een toename van het werkkapitaal, blijven deze investeringen cruciaal voor het ondersteunen van de groeiende vraag en het versterken van de competitieve positie van Fugro. Het orderboek van 1,52 miljard euro, een stijging van 16,6 procent, ondersteunt toekomstige groei en toont de sterke marktpositie van Fugro.

Voor het volledige jaar 2024 verwacht Fugro een voortgezette omzetgroei, voornamelijk gedreven door de energiemarkten, met een EBIT-marge van ongeveer 13 procent.

Deze positieve vooruitzichten, gecombineerd met de strategische verschuiving naar hernieuwbare energie en aanzienlijke investeringen in technologie en mensen, maken Fugro tot een aantrekkelijk aandeel voor de toekomst.

Sterke punten

  • Omzetgroei: Fugro rapporteerde een omzetstijging van 7,1 procent, aangedreven door de vraag naar offshore windenergie.
  • EBITDA en EBIT: De EBITDA steeg met 39,7 procent naar 224,1 miljoen euro en de EBIT met 59,0 procent naar 143,6 miljoen euro.
  • Orderboek: Het orderboek groeide met 16,6 procent naar 1,52 miljard euro, wat toekomstige groei ondersteunt.
  • Marktdiversificatie: Voor het eerst overtrof de omzet uit hernieuwbare energie (40 procent) die uit olie en gas (35 procent).

Zwakke punten

  • Vrije kasstroom: De vrije kasstroom was negatief, voornamelijk door hogere werkkapitaalbehoeften en investeringen.
  • Werkkapitaal: Het werkkapitaal steeg aanzienlijk, wat een impact had op de operationele kasstroom.
  • Netto schuld: De netto schuld steeg van 110,5 miljoen euro eind 2023 naar 345,3 miljoen euro.

Samenvatting van de resultaten

Fugro boekte in de eerste zes maanden van 2024 een omzet van 1,09 miljard euro, een stijging van 7,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De EBITDA steeg van 160,4 miljoen euro naar 224,1 miljoen euro, terwijl de EBIT toenam van 90,3 miljoen euro naar 143,6 miljoen euro, met een bijbehorende marge die steeg van 8,9 procent naar 13,2 procent. De vrije kasstroom (FCF) bedroeg echter een negatieve 105,1 miljoen euro, voornamelijk door hogere investeringen en werkkapitaal. Het orderboek groeide met 16,6 procent naar 1,52 miljard euro.

Financiële vooruitzichten (Guidance)

Fugro heeft zijn verwachtingen voor het volledige jaar 2024 bijgewerkt. Het bedrijf rekent op een voortgezette omzetgroei, voornamelijk gedreven door de energiemarkten, met een EBIT-marge van ongeveer 13 procent. Dit is een verfijning ten opzichte van de eerdere verwachting van een marge tussen de 11 en 15 procent. Fugro verwacht nog steeds circa 250 miljoen euro te investeren dit jaar, wat in lijn is met de strategische doelen en mid-term targets van het bedrijf.

Toekomstige vooruitzichten

Mark Heine, CEO van Fugro, verklaart: "Ik ben blij met de aanzienlijke marge-uitbreiding die we in de eerste helft van het jaar hebben gerealiseerd, vooral in onze maritieme business. De verbeterde prestaties werden ondersteund door betere voorwaarden en condities, operationele hefboomwerking en solide projectuitvoering, ondanks de nog steeds stijgende kosten.

Terwijl geopolitieke ontwikkelingen en verkiezingen wereldwijd onzekerheden creëren die het beleid kunnen beïnvloeden, blijven onze Geo-data oplossingen cruciaal voor de energietransitie, infrastructuurontwikkeling en klimaatadaptatie. We blijven de vele kansen in onze markten benutten, ondersteund door onze gezonde en groeiende orderportefeuille."

Met de sterke financiële prestaties, de strategische verschuiving naar hernieuwbare energie en de positieve vooruitzichten, blijven we optimistisch over de toekomst van Fugro. Het bedrijf heeft bewezen in staat te zijn om in een uitdagende marktomgeving te groeien en zijn marges te verbeteren. Wij verwachten dat de focus op innovatie en strategische investeringen Fugro in staat zal stellen om zijn positie als wereldleider in Geo-data verder te versterken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.