Navigation

Commodities: UBS verhoogt voorspellingen goud - ziet meer winst

Commodities: UBS verhoogt voorspellingen goud - ziet meer winst

UBS heeft zijn goud-voorspellingen voor de komende twee jaar naar boven bijgesteld, nu het edelmetaal een opmerkelijke prestatie blijft tonen door records te breken en te profiteren van de vraag van beleggers. UBS verwacht nu dat goud eind 2024 de 2.750 dollar zal bereiken, een stijging ten opzichte van de eerdere voorspelling van 2.600 dollar.

Tegen het midden van 2025 voorspelt de bank dat goud zal stijgen tot 2.850 dollar, een verhoging van de eerdere schatting van 2.700 dollar. Tegen het einde van het derde kwartaal van 2025 wordt verwacht dat de goudprijs zal stijgen naar 2.900 dollar, een revisie van de eerdere voorspelling van 2.750 dollar.

De reden voor deze opwaartse aanpassingen is duidelijk. Goud is dit jaar al met 29% gestegen en blijft continu nieuwe records breken. Het edelmetaal overschreed zelfs al de eerdere jaarprognose van UBS van 2.600 dollar ruim voor de geplande termijn.

Volgens de World Gold Council heeft goud historisch gezien de neiging om tot 10% te stijgen in de zes maanden na de eerste renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve. Met dit historische precedent in gedachten ziet UBS mogelijkheden voor nog hogere prijzen in de komende 6 tot 12 maanden.

Drijfveren achter de stijging

  • Grotere investeringsvraag nu de rente in de VS daalt en centrale banken goud blijven kopen.
  • Een seizoensherstel in de vraag naar sieraden.
  • De invloed van geopolitieke zorgen, een zwakkere Amerikaanse dollar en dalende rendementen op 10-jaars obligaties.

UBS raadt beleggers aan om ongeveer 5% van hun portefeuille in goud te beleggen, waarbij het belang van goud als bescherming tegen volatiliteit wordt benadrukt. De bank herbevestigt ook haar positie om goud als "Most Preferred" te houden binnen hun wereldwijde activaspreidingsstrategie.

Recordprestaties Goud bereikte een nieuw historisch hoogtepunt op 24 september 2024, met een prijs van 2.670 dollar, te midden van toenemende geopolitieke zorgen, een zwakkere Amerikaanse dollar en dalende obligatierendementen. UBS erkent de mogelijkheid van enige prijsconsolidatie op korte termijn, maar gelooft dat eventuele correcties waarschijnlijk beperkt zullen blijven gezien de snelheid en omvang van de huidige rally.

UBS benadrukt ook dat de vraag naar ETF’s de goudprijs verder omhoog zal stuwen, vooral nu de Amerikaanse verkiezingen naderen en de wereldwijde onzekerheden toenemen. Daarnaast wijzen ze op de mogelijke gevolgen van afnemende Chinese vraag in de Zwitserse goudexportdata, hoewel UBS dit toeschrijft aan de uitputting van het Chinese quotum en niet aan een dalende lokale vraag.

Beschermingskwaliteiten

UBS benadrukt de traditionele rol van goud als bescherming binnen een gediversifieerde portefeuille en beveelt beleggers aan het metaal op te nemen als onderdeel van een goed uitgebalanceerde, in USD-genoteerde portefeuille. De bank noemt ook enkele geselecteerde kansen in goudmijnaandelen als onderdeel van een tactische allocatiestrategie.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.