Navigation

Greenyard: recordresultaten - anayse en visie op het aandeel

Greenyard $GREEN, een speler in de markt voor verse, diepvries- en bereide groenten en fruit, heeft zijn financiële resultaten voor het boekjaar 2023/2024 bekendgemaakt. Het aandeel staat 7% hoger.

Het bedrijf rapporteert een recordomzet van € 5,1 miljard, een stijging van 10,9% op vergelijkbare basis. De aangepaste EBITDA steeg met 11,5% tot € 186,5 miljoen, wat boven de eerder afgegeven richtlijn van € 175-€ 180 miljoen ligt.

Het nettoresultaat steeg met 63% tot € 15,2 miljoen. Ondanks inflatiedruk op voorraden en hogere investeringen, daalde de netto financiële schuld met 4% tot € 266,3 miljoen, wat resulteerde in een hefboomwerking van 1,87.

Onze visie op het aandeel

Hoewel Greenyard sterke financiële resultaten heeft behaald, bevinden ze zich in een uitdagende markt. De grafiek geeft aan dat het aandeel momenteel weinig koopinteresse genereert. Na deze rally wordt de vraag of de uptrend wordt voorgezet.

Wel willen we daarbij aantekenen dat onze visie ook te terughoudend kan zijn. Dit gezien de handhaving door het bedrijf van zijn prognose voor een omzet van € 5,4 miljard en een aangepaste EBITDA van € 200-210 miljoen tegen maart 2026

De huidige economische omstandigheden, met name de stijgende inflatie en rente, vormen aanzienlijke risico's. De vraag blijft of Greenyard deze sterke prestaties kan volhouden te midden van deze onzekerheden en of de doelstelling voor 2026 echt behaald gaan worden.

Hoewel het bedrijf in staat was om de kostenstijgingen door te berekenen aan klanten, is het onzeker of dit op lange termijn houdbaar is, vooral als de koopkracht van consumenten onder druk blijft staan.

Daarnaast zijn de aanzienlijke rentelasten en hoge investeringen (CAPEX) zorgwekkend. De stijging van de rentelasten met € 13,7 miljoen als gevolg van hogere EURIBOR-tarieven kan de toekomstige winstgevendheid aanzienlijk beïnvloeden, vooral als de rente verder stijgt (wat overigens niet de verwachting is).

Op dit moment nemen wij geen actie met het aandeel. Ondanks de positieve signalen en de verbeterde financiële resultaten, zien wij te veel onzekerheden en risico's die de toekomstige prestaties van Greenyard kunnen beïnvloeden.

Sterke punten

  • Omzetgroei: De omzet steeg met 10,9% op vergelijkbare basis tot € 5,1 miljard, voornamelijk gedreven door volumegroei en prijsverhogingen.
  • Aangepaste EBITDA: Een stijging van 11,5% tot € 186,5 miljoen, boven de eerdere richtlijn.
  • Nettoresultaat: Het nettoresultaat nam toe met 63% tot € 15,2 miljoen, ondanks hogere rentelasten.
  • Netto financiële schuld: De schuld daalde met 4% tot € 266,3 miljoen, wat een verbetering van de hefboomwerking tot 1,87x betekent.
  • Dividendvoorstel: Voorstel om het dividend met 150% te verhogen tot € 0,25 per aandeel.

Zwakke punten

  • Rentelasten: De rentelasten stegen aanzienlijk met € 13,7 miljoen als gevolg van hogere EURIBOR-tarieven.
  • Volume-effecten in Long Fresh: Negatieve volumegroei van 1,9% in het segment Long Fresh door tijdelijk lagere voorraden bij klanten.
  • Hoge CAPEX-uitgaven: Verhoging van onderhouds-CAPEX met € 6,4 miljoen, wat wijst op hoge investeringen in apparatuur.

Samenvatting van de resultaten

Greenyard rapporteerde een omzetgroei van 10,9% op vergelijkbare basis, gedreven door een volumegroei van 2,7% en prijsverhogingen van 7,3% om hogere inputkosten te dekken. De aangepaste EBITDA steeg met 11,5% tot € 186,5 miljoen, dankzij hogere operationele winstgevendheid, met name in het segment Long Fresh. Het nettoresultaat nam toe met 63% tot € 15,2 miljoen, voornamelijk door een verbeterd operationeel resultaat en beperkte eenmalige kosten, gedeeltelijk gecompenseerd door hogere rentelasten. De netto financiële schuld daalde met 4% tot € 266,3 miljoen, ondanks inflatie en hogere investeringen.

Outlook en verwachtingen
Greenyard handhaaft zijn prognose voor een omzet van € 5,4 miljard en een aangepaste EBITDA van € 200-210 miljoen tegen maart 2026. Dit weerspiegelt het vertrouwen van het management in de voortzetting van de positieve trends in omzet- en winstgroei.

Toekomstige verwachtingen in begeleiding van management
Francis Kint, CEO van Greenyard, benadrukte de focus op uitbreiding van waardevolle convenience-producten en de versterking van operationele marges, met een specifieke aandacht voor het verhogen van de marges door te focussen op de sterkste bedrijfseenheden. De strategie om gezonde en duurzame voedselproducten aan te bieden blijft een kernprioriteit.

Nicolas De Clercq, CFO, wees op de sterke prestaties ondanks inflatoire druk en hogere rente, met een solide basis voor verdere groei van het resultaat en de kasstroom.

Conclusie
Greenyard heeft robuuste financiële resultaten behaald, ondersteund door een sterke omzet- en winstgroei, vermindering van de schuldenlast en een aanzienlijke stijging van het nettoresultaat. De vooruitzichten blijven positief, maar dat is te weinig om nu iets met het aandeel te doen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.