Navigation

Duitsland: woningbouwsector historisch dieptepunt - Ifo - Heijmans - Vonovia

Duitsland: woningbouwsector historisch dieptepunt - Ifo - Heijmans - Vonovia

In december bereikte het ondernemersvertrouwen in de Duitse woningbouwsector een historisch dieptepunt, zoals gerapporteerd door het Ifo Instituut. Het Ifo-ondernemersklimaat daalde naar min 56,8 punten, het laagste niveau sinds 1991.

Heijmans en Vonovia

De gegevens van de Ifo zijn voor ons een reden om nog steeds voorzichtig te zijn met betrekking tot investeringen in de woningbouwsector in Duitsland en andere landen.

Een uitzondering is Heymans $HEIJM, dat een sterke orderportfolio heeft en ondergewaardeerd is. Ook is het een overnamekandidaat is. Tegelijkertijd is het mogelijk dat een nieuwe regering het regelgevingsbeleid voor bouwen versoepelt in Nederland. En hoewel het aandeel op prijs gedreven actie weinig doet is het dividend rendement van ongeveer 8% een mooie buffer en reden om op een up te zitten

Voor nu blijven we (op een paar uitzonderingen nagelaten) bij andere fondsen in Europa ver verwijderd van deze sector. Dat geldt ook voor het verwante Vonova $VNA op de Duitse beurs. Het handelde wel hoger de laatste tijd door de daling van de rente, maar de voorzichtigheid is nog steeds gerechtvaardigd.

Terug naar de Ifo

Bedrijven uiten bezorgdheid over mogelijke verdere zakelijke verliezen in H1 van 2024. Ondanks een verlaging voor hypotheekfinanciering zien ze geen tekenen van verbetering. De gegevens van december tonen een toename van orderannuleringen, wat wijst op grotere onzekerheid bij huizenbouwers.

Ongeveer 22,1% meldde geannuleerde projecten en 56,9% maakte zich zorgen over onvoldoende orderachterstanden. De uitdagende omstandigheden in 2023 worden toegeschreven aan hogere kosten en verminderde financieringsmogelijkheden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.