Navigation

Herhaling: Heijmans: sterke cijfers - op up vanaf 2023 - update na instant view

Herhaling: Heijmans: sterke cijfers - op up vanaf 2023 - update na instant view

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Dit is een update na een eerste instant view.

Heijmans $HEIJM heeft een indrukwekkende prestatie geleverd in de eerste helft van 2024, met aanzienlijke stijgingen in zowel omzet als winst en een verhoging van de outlook.

Visie op het aandeel

Wij wijzen al langer op de onderwaardering van dit aandeel. Meer winst wordt verwacht, ondersteund door de sterke financiële prestaties en de verhoogde outlook.

Dit wordt onderbouwd door de CEO die hogere marges en een positieve vooruitzichten voorspelt. De overname van Van Gisbergen en de acquisitie van Van Wanrooij versterken de marktpositie van Heijmans verder, wat bijdraagt aan de toekomstige groei.

Heijmans staat er financieel sterk voor en is goed gepositioneerd om te profiteren van de huidige marktomstandigheden, met een duidelijke strategie voor verdere groei en winstgevendheid in de komende jaren.

We kunnen dan ook niets anders stellen dan dat zowel de orderportefeuille als de balans bij Heijmans veel beter is dan verwacht. Dit kan ook leiden tot mogelijk hogere dividenduitkeringen of andere zaken om de aandeelhouder ten goede te komen. 

Doordat een nieuw kabinet waarschijnlijk soepeler gaat worden met bouwregels en het milieu, neemt de kans toe dat de grote orderportefeuille van Heijmans nu eerder verzilverd gaat worden. Maar het mooie is dat ondertussen de komst van nieuwe orders ook hoog blijft. Heijmans heeft dus vrij dominante positie gecreëerd. 

Toen wij een in februari 2023 op een stijging gingen van Heijmans op 12,58 euro en later verzwaarde op 10,45 euro, wezen we er al op dat de visie van menig analist ons inziens erg voorzichtig was. Deze vonden dat de orderportefeuille te weinig opleverde, dat er te veel obstakels waren om te bouwen. 

Overigens iets dat Heijmans zelf ook aangaf, maar hoe je het ook went of keert, links of rechtsom moeten al die orders worden uitgevoerd. En nu komt het interessante dat dit misschien in een verhoogd tempo gaat, maar ook dat het aantal projecten kan gaan toenemen. Ook is Heijmans een bedrijf dat profiteert van de groene transitie. 

Al met al, dan betekent het dat we ervan uitgaan dat de koers verder stijgt. Misschien is het grootste gedeelte van de stijging nu wel achter de rug en zal het tempo wat lager worden. Maar dat neemt niet weg dat wij de posities die we hebben blijven vasthouden.

Sterke punten

  • Omzetgroei: De omzet steeg met bijna 30% naar € 1,217 miljard, gedreven door sterke prestaties in alle segmenten.
  • Onderliggende EBITDA: De onderliggende EBITDA steeg aanzienlijk tot € 91 miljoen, een verbetering van de marge naar 7,5%.
  • Nettoresultaat: Het nettoresultaat na belastingen verdubbelde bijna naar € 37 miljoen.
  • Orderboek: Het orderboek groeide tot € 3,0 miljard, wat een solide basis biedt voor toekomstige groei.
  • Kastroom en schuldaflossing: Dankzij sterke operationele prestaties kon Heijmans € 35 miljoen van de acquisitiefinanciering vervroegd aflossen.

Zwakke punten

  • Kostenstijgingen: De afschrijvingen en amortisatie stegen tot € 28 miljoen, mede door investeringen in elektrische apparatuur en de uitbreiding van de elektrische voertuigvloot.
  • Acquisitiekosten en bonussen: De acquisitiekosten en retention bonussen na de overname van Van Wanrooij drukten de winstgevendheid.
  • Seizoenspatronen: De bouwsector kent historisch gezien lagere resultaten in de eerste helft van het jaar, wat ook voor Heijmans geldt.

Samenvatting van de resultaten en financiële vooruitzichten

Heijmans zag een bijna 30% stijging in de omzet, die uitkwam op € 1,217 miljard in de eerste helft van 2024, vergeleken met € 937 miljoen in dezelfde periode van 2023. Deze groei werd gedreven door sterke prestaties in alle segmenten: Living, Working en Connecting.

Het nettoresultaat na belastingen verdubbelde bijna, van € 18 miljoen in H1 2023 naar € 37 miljoen in H1 2024. Het aantal verkochte woningen steeg aanzienlijk naar 1.587, vergeleken met 876 in H1 2023, mede dankzij de overname van Van Wanrooij.

Onderliggende EBITDA

De onderliggende EBITDA steeg aanzienlijk tot € 91 miljoen, wat een verbetering van de marge naar 7,5% betekent, vergeleken met 5,2% in H1 2023. Dit is te danken aan verbeterde projectrendementen en een efficiënter kostenbeheer binnen alle segmenten.

Nettoresultaat

Het nettoresultaat na belastingen verdubbelde bijna, van € 18 miljoen in H1 2023 naar € 37 miljoen in H1 2024. Dit resultaat werd ondersteund door een solide operationele prestatie en lagere rentelasten als gevolg van vervroegde aflossingen op acquisitiefinanciering.

Orderboek

Het orderboek van Heijmans groeide tot € 3,0 miljard aan het einde van H1 2024, vergeleken met € 2,8 miljard aan het einde van 2023. Deze groei biedt een solide basis voor toekomstige omzet- en margegroei. Alle segmenten droegen bij aan de toename van het orderboek, met name het segment Living, dat profiteerde van de overname van Van Wanrooij.

Kastroom en schuldaflossing

Heijmans genoot van een sterke operationele kasstroom, die de vervroegde aflossing van € 35 miljoen op de acquisitiefinanciering mogelijk maakte. De netto schuldpositie van het bedrijf verbeterde aanzienlijk, met een verwachting om begin 2025 een positieve netto kaspositie te bereiken.

Vooruitzichten en verwachtingen

Vooruitkijkend heeft Heijmans zijn vooruitzichten voor het volledige jaar 2024 naar boven bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu een onderliggende EBITDA-marge van ongeveer 7,5%, een verbetering ten opzichte van de eerdere verwachting van minimaal 6,5%. De omzetverwachting blijft ongewijzigd op € 2,5 miljard. Deze optimistische vooruitzichten zijn gebaseerd op de aanhoudende sterke prestaties en een solide orderboek dat margegroei ondersteunt richting 2027.

CEO verklaring

Ton Hillen, CEO van Heijmans, benadrukte de sterke resultaten in de eerste helft van 2024. "Naast de omzetgroei zagen we een scherpe verbetering van onze onderliggende EBITDA-marge, die steeg tot 7,5%. Alle segmenten lieten een gezonde margeontwikkeling zien. Dankzij verbeterde projectrendementen konden we een hogere nettowinst boeken, wat ons in staat stelde om versneld een deel van onze acquisitiefinanciering af te lossen. Het aantal verkochte woningen steeg aanzienlijk, wat de hoge vraag naar nieuwbouwwoningen bevestigt. Dit versterkt ons vertrouwen in de onderliggende indicatoren voor de woningmarkt."

Resumerend

Wij wezen al langer op de onderwaardering van het aandeel Heijmans. Meer winst wordt verwacht door sterke financiële prestaties en een verhoogde outlook, ondersteund door de CEO's voorspellingen van hogere marges en positieve vooruitzichten. De overname van Van Gisbergen en Van Wanrooij versterkt Heijmans' marktpositie en toekomstige groei.

Heijmans staat er financieel sterk voor en is goed gepositioneerd om te profiteren van de huidige marktomstandigheden met een duidelijke groeistrategie. De verbeterde orderportefeuille en balans kunnen leiden tot hogere dividenduitkeringen. Verwacht wordt dat soepelere bouwregels onder een nieuw kabinet de grote orderportefeuille van Heijmans sneller verzilveren.

De visie blijft ook positief door de groene transitie. Wij verwachten verdere koersstijging, hoewel mogelijk in een lager tempo, en houden onze posities vast.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.