Navigation

Herhaling: HPE: met sterke cijfers - tijd voor actie

Herhaling: HPE: met sterke cijfers - tijd voor actie

[Dit bericht is op woensdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Hewlett Packard Enterprise $HPE heeft haar financiële resultaten voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2024 dinsdag na het slot bekend gemaakt. HPE rapporteerde solide resultaten die de verwachtingen overtroffen, mede dankzij de sterke groei in AI-systemen en een verbeterde operationele uitvoering.

Deit artikel biedt een beoordeling van de sterke en zwakke punten, opvallende aspecten en toekomstperspectieven, met speciale aandacht voor de groei in AI en balansgerelateerde zaken. Ook gaan we in op het aandeel en onze actie.

Eerst de outlook en de cijfers

Hewlett-Packard Enterprise (HPE) heeft zijn winstverwachting voor het jaar verhoogd, gedreven door sterke vraag naar AI-systemen. HPE verwacht een omzetgroei van 1 tot 3 procent en een winst per aandeel van 1,61 tot 1,71 dollar voor het boekjaar. Voor het komende derde kwartaal verwacht HPE een omzet tussen 7,4 en 7,8 miljard dollar en een winst per aandeel van 0,29 tot 0,34 dollar.

In het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar steeg de omzet met 3 procent tot 7,2 miljard dollar, hoewel de winst per aandeel met 25 procent daalde tot 0,24 dollar.

CEO Antoni Neri noemde de resultaten zeer solide en beter dan de voorafgaande verwachtingen. De omzet uit AI-systemen meer dan verdubbelde ten opzichte van het vorige kwartaal, dankzij een sterk orderboek en verbeterde aanvoerketen.

HPE heeft nu voor 4,6 miljard dollar aan orders voor AI-systemen in de pijplijn. Neri verwacht dan ook een sterk tweede halfjaar, voortgestuwd door AI-voordelen, de groeiende toepassing van HPE Greenlake, en een verbeterd aanvoerketenklimaat.

Visie op het aandeel: naar up

We gaan het aandeel HPE kopen. Gezien de recente prestaties en strategische vooruitzichten, lijkt het aandeel van HPE zich in een zeer positieve richting te bewegen. Hoewel we op een top instappen, is het aandeel nog steeds goedkoop.

De aanzienlijke groei in AI-systemen, verbeterde cashflow, strategische acquisities en verhoogde jaarprognoses zijn sterke indicatoren voor toekomstige waardecreatie. Deze positieve trend wordt ondersteund door zowel strategische als financiële factoren, die hieronder worden besproken.

Sterke Punten

HPE behaalde een netto-omzet van $7,2 miljard voor het kwartaal, een stijging van 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit toont aan dat de vraag naar HPE's producten en diensten sterk blijft.

De omzet uit AI-systemen verdubbelde meer dan sequentieel, aangedreven door een sterke orderportefeuille en verbeterde supply chain conversie. HPE heeft momenteel $4,6 miljard aan cumulatieve AI-bestellingen, waarbij bedrijfs-AI-orders meer dan 15% vertegenwoordigen. Dit is een belangrijk groeigebied voor HPE en toont hun leiderschap en expertise in AI-technologie.

Het Server-segment liet een aanzienlijke omzetgroei van 18% zien in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, met een operationele winstmarge van 11,0%. Dit segment blijft een belangrijke motor voor HPE's groei.

HPE keerde $214 miljoen terug aan aandeelhouders in de vorm van dividenden en aandeleninkopen, wat een sterke toewijding aan aandeelhouderswaarde weerspiegelt.

De netto kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg $1,093 miljoen, een stijging van $204 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vrije kasstroom steeg ook aanzienlijk tot $610 miljoen, een toename van $322 miljoen. Dit wijst op een efficiëntere operationele uitvoering en kostenbeheer.

Zwakke Punten

De nettowinst daalde tot $314 miljoen voor het kwartaal, vergeleken met $418 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De verwaterde nettowinst per aandeel daalde ook tot $0,24 van $0,32, wat wijst op uitdagingen bij het handhaven van de winstgevendheid.

De GAAP-brutomarge daalde tot 33,0%, een daling van 300 basispunten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de niet-GAAP-brutomarge daalde tot 33,1%, een daling van 310 basispunten. Dit kan worden toegeschreven aan stijgende kosten (investeringen) en concurrentiedruk.

De operationele winstmarges van verschillende belangrijke segmenten daalden. Bijvoorbeeld, de winstmarge van het Intelligent Edge-segment daalde van 24,7% in april 2023 tot 21,8% in april 2024. Evenzo daalde de winstmarge van het Hybrid Cloud-segment tot 0,8% van 1,9%.

Opvallende Aspecten

De groei van de cumulatieve AI-systeemorders tot $4,6 miljard, waarbij bedrijfs-AI-orders meer dan 15% vertegenwoordigen, onderstreept HPE's leiderschap in AI en hybride cloudoplossingen. De toename in adoptie van HPE GreenLake wijst op een sterke vraag naar flexibele, schaalbare IT-infrastructuur.

De aanzienlijke toename van de vrije kasstroom, met $322 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wijst op een verbeterde financiële gezondheid en operationele efficiëntie.

HPE heeft de omzet- en niet-GAAP EPS-richtlijnen voor het volledige jaar verhoogd, wat vertrouwen toont in voortdurende groei en winstgevendheid, vooral gedreven door AI-systemen en hybride cloudservices.

Strategische en financiële onderbouwing

De focus op AI-systemen heeft geresulteerd in een verdubbeling van de AI-omzet en een sterke orderportefeuille van $4,6 miljard. HPE's expertise in het ontwerpen, produceren en beheren van AI-systemen op schaal biedt een competitief voordeel en positioneert het bedrijf goed voor verdere groei in deze sector.

De adoptie van HPE GreenLake, een platform voor hybride cloudoplossingen, blijft toenemen. Dit platform biedt klanten flexibele, schaalbare IT-oplossingen en draagt bij aan HPE's recurrente inkomstenstroom.

HPE heeft eerder aangekondigd dat het Juniper Networks zal overnemen voor $14 miljard. Deze strategische acquisitie zal HPE's positie in AI-gedreven netwerken versterken en de mogelijkheden vergroten om AI-toepassingen te trainen en in te zetten.

De combinatie met Juniper's AI-native netwerken zal HPE's portfolio aanzienlijk uitbreiden en de omzet uit netwerken verhogen van 18% naar 31% van de totale omzet.

Financiële Factoren

De verbeterde operationele en vrije kasstroom versterken de financiële positie van HPE, waardoor het bedrijf kan blijven investeren in groei-initiatieven en aandeelhouders kan belonen via dividend en aandeleninkopen.

De verhoogde omzet- en winstprognoses voor het volledige fiscale jaar 2024 tonen het vertrouwen van HPE in hun strategische richting en operationele uitvoering. Deze vooruitzichten wijzen op een aanhoudende omzetgroei.

Balansgerelateerde Zaken

Per 30 april 2024 had HPE $2,676 miljoen in kas en kasequivalenten, een daling ten opzichte van $4,270 miljoen per 31 oktober 2023. Deze afname in liquiditeit is weinig zorgwekkend.

De inventariswaarde steeg aanzienlijk tot $7,326 miljoen, vergeleken met $4,607 miljoen per 31 oktober 2023. Efficiënt inventarisbeheer zal cruciaal zijn om kosten te beheersen en liquiditeit te handhaven, maar geven ook aan dat het bedrijf een groeiversnelling ziet.

Conclusie

De financiële prestaties van HPE in FY24Q2 tonen een sterke groei, vooral in AI-systemen, en een verbeterde kasstroom. De verhoogde vooruitzichten voor het volledige jaar wijzen op vertrouwen in verdere groei en winstgevendheid.

De strategische acquisitie van Juniper Networks zal HPE's positie in de AI- en netwerkmarkt verder versterken, waardoor het bedrijf kan profiteren van trends in AI en hybride cloudoplossingen.

Hoewel er uitdagingen zijn zoals dalende nettowinst en marges, blijft HPE goed gepositioneerd om duurzame financiële gezondheid te waarborgen.

Deze factoren dragen bij aan een positief vooruitzicht voor het aandeel HPE, met een sterke basis voor toekomstige groei en waardecreatie voor aandeelhouders. Dat is reden om het aandeel te kopen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.