Navigation

Hezbollah piepers: technologische meesterzet - veranderden in wapens

Hezbollah piepers: technologische meesterzet - veranderden in wapens

Dit artikel is samengesteld aan de hand van verschillende media en bronnen.

In een ongekende tech-gedreven aanval veranderden de piepers (pagers) van Hezbollah in massa-vernietigings-wapens, die tegelijkertijd door heel Libanon explodeerden. Dit wordt gezien als één van de grootste veiligheidslekken van Hezbollah.

Volgens bepaalde media zouden de piepers zijn gemaakt door het Taiwanese bedrijf Gold Apollo, via een bedrijf in Europa en kwamen ze in het voorjaar aan. Gold Apollo ontkent echter de pagers te hebben gemaakt. Het Taiwanse Ministerie van economische zaken heeft echter aangegeven dat de pagers volgens de fabrikant waarschijnlijk zijn aangepast na de export, onder verwijzing naar een verklaring van de fabrikant.

Het afgaan van de piepers leidde tot verscheidene geneutraliseerde Hezbollah terroristen en meer dan 3.000 gewonde Hezbollah leden. Maar opvallend genoeg, ook de Ambassadeur van Iran had zo'n pieper en werd gewond.

Deze operatie wordt beschouwd als één van de grootste veiligheids-lekken van Hezbollah in decennia. Hezbollah heeft gezworen om wraak te nemen op Israël, maar de aanval heeft diepe littekens achtergelaten in de organisatie.

Wel hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen aangekondigd hun vluchten voorlopig op te schorten naar Tel Aviv door de kans van represailles.

De piepers, bedoeld voor communicatie, werden door Hezbollah gebruikt om Israëlische locatie-tracking te omzeilen. Israël zou de apparaten voor levering op productieniveau hebben aangepast door explosieve materialen te verbergen.

Volgens een Libanese veiligheidsbron had de Israëlische inlichtingendienst Mossad al maanden geleden kleine hoeveelheden explosieven in de 5.000 piepers geplaatst.

Een gecodeerd bericht werd naar de apparaten gestuurd, wat de explosies simultaan veroorzaakte. Maar de ware genialiteit ligt in de technologie achter de chaos.

Experts vermoeden dat Israëlische inlichtingendiensten een complexe supply chain-hack hebben uitgevoerd, waarbij PETN-explosieven in de piepers zijn geplaatst, mogelijk tijdens subtiele aanpassingen aan de hardware.

Deze piepers waren wellicht meer dan alleen bommen. Ze hadden kunnen fungeren als spionagemiddelen, die maandenlang de bewegingen en communicatie van Hezbollah stilletjes hebben gevolgd door ingebouwde spyware.

Toen volgde de cyber-sabotage coup: een signaal, waarschijnlijk verzonden via gecompromitteerde piepernetwerken, activeerde de explosieven precies om 15:30 uur.

De synchronisatie en nauwkeurige timing wijzen op een geavanceerde, gelaagde cyberaanval, ver voorbij simpele hacking. Dit vergde diepe infiltratie in de toeleveringsketen, manipulatie van veilige signalen en nauwkeurige timing om de perfect gecoördineerde explosies te realiseren.

De operatie toont een ingewikkelde combinatie van hardware-manipulatie, spionage en netwerkbeheersing en verbaast velen door de technische complexiteit ervan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.