Navigation

Hezbollah: dreigt Israël en Cyprus met totale oorlog

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft gewaarschuwd dat nergens in Israël het veilig zal zijn als er een volledige oorlog uitbreekt tussen zijn groep en Israël. Hezbollah staat bij vele landen op de terroristenlijst, is een verlengstuk van Iran en is vrienden met Rusland.

In een televisie-toespraak benadrukte Nasrallah dat Hezbollah klaar is voor een uitgebreide strijd op land, zee en in de lucht. Hij beweerde dat Hezbollah niet alleen doelen in Israël zal aanvallen, maar ook in de Middellandse Zee.

Nasrallah uitte ook dreigementen richting Cyprus, door te stellen dat als Cyprus Israël toestaat hun luchthavens en bases te gebruiken, dit betekent dat Cyprus deel uitmaakt van de oorlog en dat Hezbollah hen als zodanig zal behandelen. Hij beschuldigde Cyprus ervan mogelijk militaire faciliteiten aan Israël beschikbaar te stellen, wat zou leiden tot een escalatie van de spanningen in de regio. Cyprus is geen lid van de NAVO, maar wel van de EU.

Hezbollah heeft zijn wapencapaciteiten en mankracht aanzienlijk vergroot, volgens Nasrallah. Hij zei dat de groep nieuwe wapens heeft verkregen en slechts een deel van zijn arsenaal heeft gebruikt sinds het uitbreken van de vijandelijkheden na de aanvallen van Hamas op Israël in oktober. Hezbollah is sindsdien bijna dagelijks betrokken bij grensoverschrijdende aanvallen tegen Israël, die de afgelopen weken zijn geïntensiveerd.

Ondertussen is de Amerikaanse gezant Amos Hochstein betrokken bij diplomatieke inspanningen om de situatie te de-escaleren, maar de spanningen blijven hoog omdat beide partijen zich voorbereiden op een mogelijk bredere conflict. Hochstein's diplomatieke inspanningen om de spanningen te verminderen hebben tot nu toe weinig succes gehad, en de situatie blijft uiterst gespannen.

Het dreigement van Nasrallah komt op een moment van verhoogde spanning in de regio, met voortdurende gevechten en een groeiende angst voor een bredere oorlog tussen Israël en Hezbollah.

De dreigementen van Nasrallah en de reactie van Israël en Cyprus zullen nauwlettend worden gevolgd door de internationale gemeenschap, aangezien elke verdere escalatie ernstige gevolgen kan hebben voor de stabiliteit in de regio.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.