Navigation

Herhaling: AI versnelt ontwikkeling humanoïde robots: implicaties arbeidsmarkt

Herhaling: AI versnelt ontwikkeling humanoïde robots: implicaties arbeidsmarkt

[Dit bericht is op woensdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Inleiding
De snelle vooruitgang in generatieve kunstmatige intelligentie (AI), zoals geïllustreerd door technologieën als OpenAI's ChatGPT, versnelt de ontwikkeling van humanoïde robots aanzienlijk. Deze ontwikkeling is vooral opmerkelijk in China, een wereldleider in productie, waar humanoïde robots worden voorbereid voor zowel industriële toepassingen als huishoudelijke hulp.

Technologische vooruitgang en industriële impact
Volgens Li Zhang, de Chief Operating Officer van het in Shenzhen gevestigde LimX Dynamics, verbetert de toepassing van generatieve AI in de robotica hoe machines hun omgeving waarnemen en ermee interageren.

Deze AI-capaciteit verkort de onderzoeks- en ontwikkelingstijden voor het creëren van effectieve humanoïde robots. Aanvankelijk schatte Zhang dat het ontwikkelen van deze robots acht tot tien jaar zou duren, maar dankzij generatieve AI is dit teruggebracht tot slechts vijf tot zeven jaar.

De inzet van humanoïde robots in fabrieken wordt gezien als een voorbode van hun introductie in alledaagse omgevingen. China, dat Japan in 2013 voorbijstreefde als 's werelds grootste installateur van industriële robots, toont de significante rol die deze geautomatiseerde systemen spelen in de economie.

De belangrijkste sectoren die profiteren van robotinstallaties in China omvatten de elektronica-, auto- en metaal- en machinerie-industrieën.

Economische implicaties
In tegenstelling tot de populaire overtuiging leidt de integratie van robots in de arbeidsmarkt niet noodzakelijkerwijs tot aanzienlijke verdringing van banen. De ervaring van LimX Dynamics suggereert dat mechanische beperkingen momenteel verhinderen dat humanoïde robots menselijke werknemers volledig vervangen, vooral in rollen die complexe besluitvorming en fijne motoriek vereisen.

Bovendien merkt Eric Xia van Future Capital, een investeerder in LimX, op dat hoewel generatieve AI de beweging van robots niet direct optimaliseert, het de capaciteiten voor taakplanning aanzienlijk verbetert.

Kostendynamiek en marktpotentieel
De economische haalbaarheid van wijdverspreide robotadoptie is nauw verbonden met de productiekosten. Steve Hoffman, voorzitter van Founders Space, werkt met Fastra, een Chinese startup, aan het betaalbaarder produceren van robots, mogelijk de prijs verlagend naar $50,000 tot $100,000 per eenheid.

Met dergelijke prijzen kunnen robots een haalbare investering worden voor veel bedrijven, die operationele capaciteiten bieden zonder behoefte aan pauzes of verschuivingen, en zo hun kosten binnen een jaar terugverdienen.

Tesla’s rol met robot Optimus
Tesla loopt voorop met de ontwikkeling van hun eigen robot, genaamd Optimus. Optimus is ontworpen om taken uit te voeren die gevaarlijk, repetitief of bijzonder vervelend zijn voor mensen.

De visie van Elon Musk voor Optimus omvat een breed scala aan toepassingen, van fabriekswerk tot huishoudelijke assistentie, wat de potentie heeft om een miljardenmarkt in humanoïde robots te openen.

Bredere toepassingen en toekomstvisie
Naast industriële toepassingen maakt generatieve AI grote stappen in farmaceutisch onderzoek. Alex Zhavoronkov, CEO van Insilico Medicine, benadrukte hoe AI de kosten van geneesmiddelenontwikkeling verlaagt door het aantal noodzakelijke experimenten te verminderen.

Deze efficiëntiewinst onderstreept een bredere trend: AI en robotica gaan niet alleen over het verminderen van banen maar optimaliseren processen en verhogen de productiviteit in verschillende sectoren.

Conclusie
Naarmate generatieve AI blijft evolueren, belooft de integratie met robotica industrieën en arbeidsmarkten wereldwijd te revolutioneren. Hoewel er angst bestaat voor het vervangen van menselijke banen door robots, is de werkelijkheid genuanceerder.

Het huidige traject van de technologie suggereert een aanvullende rol waarbij menselijke capaciteiten worden versterkt door robots, wat leidt tot nieuwe kansen en een grotere economische efficiëntie.

De focus zou daarom niet alleen moeten liggen op de potentieel voor baanverdringing, maar ook op de mogelijkheden voor baantransformatie en -creatie in een door AI verbeterde toekomst.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.