Navigation

IDC: verhoogt prognose uitgaven datacenter en opslag - enkele aandelen

IDC: verhoogt prognose uitgaven datacenter en opslag - enkele aandelen
pro

IDC heeft de prognoses voor de uitgaven aan datacenter computing en opslag aanzienlijk verhoogd. In het eerste kwartaal van 2024 werd wereldwijd maar liefst $54,4 miljard uitgegeven aan computing- en opslagcapaciteit, wat een indrukwekkende stijging van 46% betekent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een groot deel van deze uitgaven was gericht op AI-systemen, voornamelijk aangedreven door NVIDIA GPU's.

Uit de cijfers van IDC blijkt dat de uitgaven aan gedeelde cloudinfrastructuur met 43,9% zijn gestegen naar $26,3 miljard. Tegelijkertijd namen de uitgaven aan dedicated cloudinfrastructuur met 15,3% toe, hoewel deze nog steeds achterblijven bij het gemiddelde van de afgelopen 24 maanden. De uitgaven aan niet-cloud infrastructuur stegen met 5,7% naar $13,9 miljard.

Verhoging van prognoses

IDC heeft zijn voorspellingen voor 2024 aangepast. De uitgaven aan gedeelde cloud worden nu geschat op $108,3 miljard, een forse stijging die grotendeels wordt aangedreven door massale investeringen in AI.

Ook de uitgaven aan niet-cloud computing en opslag zullen naar verwachting toenemen met $6,9 miljard, vooral vanwege de aankoop van AI-systemen en de upgrades van bestaande systemen om plaats te maken voor deze nieuwe technologieën.

De uitgaven aan dedicated cloudinfrastructuur zijn daarentegen verlaagd naar $30 miljard.

Deze trends wijzen op een steeds groter aandeel van cloudinfrastructuur in de totale uitgaven voor computing en opslag. Twee jaar geleden was dit aandeel 63,8%, vorig jaar 64,7%, en dit jaar wordt het verwacht te stijgen naar 68,1%.

Tegen 2028 zou dit aandeel zelfs kunnen groeien naar 73,6%. Het lijkt erop dat deze trend zich zal blijven voortzetten, hoewel een volledige overgang naar cloud mogelijk langer kan duren.

Een interessante ontwikkeling is dat niet alleen grote dienstverleners zoals hyperscalers en cloudbouwers profiteren van deze trend, maar ook bedrijven, overheden en academische instellingen.

Deze organisaties investeren in hun eigen cloudinfrastructuur, waarschijnlijk om soevereine AI-systemen en andere containerized platforms voor nieuwe applicaties en datastores op te zetten. Dit betekent dat sommige uitgaven door dienstverleners ook worden gedaan voor intern gebruik om hun eigen bedrijfsvoering te ondersteunen.

Aandelen die profiteren

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.