Navigation

IMCD: cijfers en outlook mager - visie op het aandeel

IMCD: cijfers en outlook mager - visie op het aandeel

IMCD $IMCD een wereldwijde distributiepartner en formulator van speciale chemicaliën en ingrediënten, heeft de financiële resultaten voor de eerste zes maanden van 2024 bekendgemaakt. Ondanks een lichte stijging van de omzet, zag IMCD de winst dalen. Het bedrijf zelfs blijft echter optimistisch over de toekomst en zet in op verdere groei en waardecreatie.

Visie op het aandeel

Gezien de huidige resultaten en vooruitzichten zouden wij niks doen met het aandeel. Eerdere twijfels over de gang van zaken binnen het bedrijf blijven bestaan, met name vanwege de integratie-uitdagingen die gepaard gaan met de vele kleine overnames die IMCD heeft gedaan.

Hoewel deze overnames strategisch gezien bedoeld zijn om de aanwezigheid in verschillende markten te versterken en de omzetgroei te stimuleren, blijkt uit de cijfers dat de synergievoordelen en integratie mogelijk moeilijker te realiseren zijn dan verwacht.

De daling van de operationele EBITA en de EBITA-marge, ondanks een omzetstijging, wijst op inefficiënties en mogelijke kostenstijgingen binnen de geïntegreerde bedrijven en reeds bestaande business.

De schuldpositie van IMCD is ook aanzienlijk toegenomen, met een schuldratio van 2,9 ten opzichte van 1,3 aan het einde van 2023. Dit verhoogt de financiële druk op het bedrijf en kan de toekomstige investeringsmogelijkheden beperken. De daling van de vrije kasstroom met 8% versterkt onze zorgen over de operationele cashgeneratiecapaciteit van het bedrijf.

Hoewel IMCD optimistisch blijft over zijn groeitraject en het vermogen om waarde toe te voegen aan zijn stakeholders, zijn de huidige marktomstandigheden en de resultaten van het eerste halfjaar van 2024 voor ons onvoldoende om vertrouwen te hebben in een positief rendement op het aandeel. Het ontbreken van een concrete financiële outlook voor het hele jaar versterkt onze beslissing om terughoudend te blijven.

Sterke punten

  • Omzetgroei: IMCD zag een omzetstijging van 4% tot 2,4 miljard euro, ondanks een autonome daling van 4%.
  • Brutowinst: De brutowinst steeg met 4% tot 607 miljoen euro, voornamelijk door acquisities en organische groei in het tweede kwartaal.
  • Acquisities: IMCD versterkte zijn aanwezigheid in verschillende markten met 11 overnames in de eerste helft van 2024, waaronder in India, Colombia, China en Australië (dit is echter ook een negative door de kans van slechte integraties).
  • Kasstroom: Hoewel de vrije kasstroom daalde, bleef deze robuust met 221 miljoen euro.

Zwakke punten

  • Daling EBITA: De operationele EBITA daalde met 4% tot 270 miljoen euro, voornamelijk door een zwak eerste kwartaal.
  • Nettowinst: De nettowinst daalde met 8% van 153 miljoen euro naar 141 miljoen euro.
  • EBITA-marge: De EBITA-marge verminderde van 12,2% naar 11,3%, wat wijst op een lagere operationele efficiëntie.
  • Schuldratio: De schuld steeg tot 1,6 miljard euro met een schuldratio van 2,9, vergeleken met 1,3 miljard euro aan het einde van 2023.

Samenvatting van de resultaten

In de eerste helft van 2024 boekte IMCD een omzet van 2,4 miljard euro, een stijging van 4% vergeleken met dezelfde periode in 2023. De brutowinst steeg met 4% tot 607 miljoen euro, maar de operationele EBITA daalde met 4% naar 270 miljoen euro. De EBITA-marge verminderde van 12,2% naar 11,3%. De vrije kasstroom bedroeg 221 miljoen euro, wat een daling van 8% betekent ten opzichte van de 241 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 153 miljoen euro naar 141 miljoen euro.

Outlook

IMCD gaf geen specifieke verwachtingen voor het hele jaar vanwege de huidige marktdynamiek en onzekerheid over de vraag van klanten. Dit wijst op een voorzichtig standpunt te midden van economische onzekerheden.

IMCD blijft gefocust op het optimaliseren van zijn diensten en het versterken van zijn marktpositie, ondanks de macro-economische en politieke onzekerheden. Het bedrijf ziet kansen om zijn wereldwijde aanwezigheid en productportfolio zowel organisch als door acquisities verder uit te breiden. CEO Valerie Diele-Braun blijft optimistisch over de groei en waardecreatie van het bedrijf.

Verklaring CEO Valerie Diele-Braun

"In het tweede kwartaal van dit jaar hebben we gematigde organische EBITA-groei gerealiseerd, gebaseerd op een forex-gecorrigeerde brutowinstgroei van 11%. Deze groei was een combinatie van organische groei en een positieve bijdrage van recente acquisities. We blijven ervan overtuigd dat onze sterke commerciële teams, digitale en logistieke infrastructuur en de veerkracht van ons bedrijfsmodel zullen blijven bijdragen aan de waarde voor onze stakeholders en onze groeitraject kunnen blijven ondersteunen."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.