Navigation

Herhaling: Bloomberg indexen: groei en inflatie tegengesteld wat betekent dit

Herhaling: Bloomberg indexen: groei en inflatie tegengesteld wat betekent dit

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Bloomberg schrijft dat hun eigen groeiverrassingsindex (die 66 indicatoren gebruikt) en inflatieverrassingsindex (33 indicatoren) ons iets proberen te vertellen. Normaal gesproken bewegen ze in dezelfde richting, maar dit jaar gaan ze in tegengestelde richtingen.

De inflatieverrassingsindex maakte begin 2023 een U-bocht voordat de dalende trend zich na maart voortzette. Echter, de opwaartse verrassingsbeweging aan het begin van 2024 heeft zich na maart voortgezet. Het is nog de vraag of deze weer zal dalen zoals vorig jaar.

De groeiverrassingsindex heeft momenteel de laagste waarde in deze verkrappingscyclus van de Fed. Dat zegt genoeg, volgens Anna Wong, econoom bij Bloomberg.

Redactionele noot: implicaties
De tegenstrijdige bewegingen van de groeiverrassingsindex en de inflatieverrassingsindex kunnen verschillende implicaties hebben.

Allereerst wijst de aanhoudende opwaartse beweging in de inflatieverrassingsindex erop dat inflatie nog steeds een probleem is en dat er mogelijk meer ingrepen van de Federal Reserve nodig zijn om deze onder controle te krijgen.

Dit kan betekenen dat de rente langer hoog blijft of verder verhoogd wordt, wat een drukkend effect kan hebben op economische groei en aandelenmarkten.

De lage waarde van de groeiverrassingsindex suggereert dat de economie minder sterk groeit dan verwacht, wat kan wijzen op mogelijke vertraging of recessie. Dit versterkt de zorgen over de economische vooruitzichten en kan beleggers voorzichtiger maken, wat leidt tot meer volatiliteit op de markten doordat het en signaal van stagflatie zou zijn.

Kortom, de huidige situatie duidt op een uitdagende economische omgeving waarin zowel inflatie als economische groei onzeker blijven.

En om echt af te sluiten: dit is slechts één van de vele parameters om groei en inflatie te meten, waardoor het geen vaststaand feit is, maar belangrijk genoeg om te delen

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.