Navigation

Indices: de prijs gedreven actie - Eurostoxx - AEX - NDX - SPX - analyse

Indices: de prijs gedreven actie - Eurostoxx - AEX - NDX - SPX - analyse

In deze update gaan we kijken naar de prijs gedreven actie van een aantal indices en letten niet op andere gegevens (naast de correlatie met de rente). Er wordt dus puur gekeken naar de prijs gedreven actie, oftewel de prijs actie.

De Eurostoxx 50

De Eurostoxx 50 die heeft onlangs een nieuwe top weten te bereiken sinds vele jaren. De Eurostoxx 50 heeft overigens rond het jaar 2000, dat was rond de dotcom bubbel, zijn all-time high bereikt. Sindsdien is het nooit meer gelukt dit niveau te evenaren.

Voor de Lehman crisis bereikte het wederom een tussentijdse top, daarna is de index gedaald en weet sinds 2009 trapsgewijs de stijging voor te zetten. Met deze informatie kunnen we suggereren dat de Eurostoxx 50 nog steeds in een opgaande trend zit. Een steun-niveau wordt nu gezien rond de 4.400 tot 4.600.

Daarbij geldt dat de markt ook zal worden afgezet tegen de rente en de rente is iets gestegen waardoor de stijging eventueel kan worden afgeremd. Echter gekeken naar het prijspatroon zal een eventuele dip of correctie geen ommekeer in de opwaartse trend zijn die nog steeds intact is.

De AEX

De AEX index (dividend wordt niet bij de index opgeteld) laat een opgaande trend zien. De AEX heeft onlangs weer een nieuw record bereikt en sindsdien kunnen we constateren dat de index de stijgende trend blijft voortzetten.

Als je terugkijkt, dan zie dat de AEX tijdens haar vorige echte bullrun in de 90's (eind 2000) tijdens de dotcom bubbel een niveau rond de 700 bereikte. Daarna is de index gedaald en kunnen constateren dat pas in 2021 de 700 grens weer werd doorbroken. Nu zien we dat de 800 grens is doorbroken en dat de AEX naar de 900 kijkt.

Hoewel de stijging recent fors is geweest zou je kunnen zeggen als je helemaal terug gaat richting het jaar 2000, toen de index dus op 700 stond, en nu rond de 856 dat die stijging procentueel voor al die jaren eigenlijk heel beperkt is geweest. In reëele punten praat je over 156 punten in ongeveer 23 jaar. Dat is slechts een kleine 7 punten per jaar.

Dit kan aangeven dat zodra zodra de rente er beter voor komt te liggen er een verdere versnelling komt in de rally. Sowieso gaan we ervan uit dat de AEX op weg is naar de 900 en mogelijk zelfs naar de 1.000 over een langere periode.

Dat gezegd hebbende zijn er altijd correcties mogelijk. Kijkend naar een eventueel correctie-niveau kan worden geconstateerd dat deze nog altijd tot een terugval kan leiden op de AEX naar de 800. Wat dat betreft is er vrij veel ruimte aan de onderkant mocht de markt een correctie gaan vertonen.

De S&P 500

De S&P 500 index laat een opgaande trend zien. Wel is deze index uit haar opgaande gemiddelde trendlijn gebroken, aan de bovenkant. Of we gaan nu een melt-up krijgen of we gaan weer terugvallen naar het gemiddelde.

Dit zou kunnen inhouden, zoals we het nu bekijken, dat we het niet geheel kunnen uitsluiten dat er in ieder geval een correctie plaatsvindt tot richting de 4.800 en mocht er voor die tijd een verbetering optreden in het sentiment, dan zal de eerste steunlijn rond de de 5.000 liggen.

De trend voor de lange termijn van de S&P 500 index blijft naar boven ondanks dat de index nog steeds vrij smal wordt gedragen als wordt gekeken naar het aantal winnaars en verliezers.

De Nasdaq 100

De De Nasdaq 100 toont op dit moment een opwaarts patroon. De index is niet uitgebroken uit haar gemiddelde range wat zou kunnen inhouden dat er inderdaad nog steeds een verdere stijging gaat komen.

Mochten er wel winstnemingen plaatsvinden dan wordt de eerste steun gezien rond de 17.000. Een correctie hangt hier ook voor een groot gedeelte af van de beweging van de markt-rente die onlangs is opgelopen.

In ieder geval geldt ook hier weer, net als de afgelopen tijd, dat correcties geen ommekeer zijn in de bull trend die is ingezet, maar meer een tijdelijke pauze in de opgaande beweging puur op basis van de prijs gedreven actie van de index.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.