Navigation

ING: met cijfers en outlook - visie op het aandeel

ING: met cijfers en outlook - visie op het aandeel

ING Groep [ING] $ING heeft in het tweede kwartaal van 2024 beter dan verwachte resultaten geboekt, ondanks een daling van de nettowinst. De bank verhoogde haar omzetverwachtingen met 5%, aangedreven door sterke fee-inkomsten en stabiele rentebaten.

De nettowinst kwam uit op 1,78 miljard euro, een daling ten opzichte van 2,16 miljard euro een jaar eerder, maar hoger dan de verwachte 1,64 miljard euro. De totale inkomsten bedroegen 5,72 miljard euro, iets lager dan de 5,76 miljard euro van vorig jaar, maar boven de analistenverwachting van 5,50 miljard euro. De fee-inkomsten stegen met 9,5% tot 999 miljoen euro.

Visie op het aandeel

Op basis van de sterke prestaties van ING in het tweede kwartaal van 2024, handhaven wij een positieve kijk op het aandeel ING.

Een van de meest opmerkelijke prestaties van ING in het tweede kwartaal was de aanzienlijke stijging van de fee-inkomsten met 9,5% tot 999 miljoen euro. Deze stijging is te danken aan strategische initiatieven zoals de verhoging van de tarieven voor betaalrekeningen en een sterke groei in het aantal mobiele primaire klanten. Dit toont aan dat ING in staat is om zijn inkomsten te diversifiëren en minder afhankelijk te zijn van rente-inkomsten, wat de veerkracht van de bank in een volatiele rentemarkt versterkt.

Ondanks de renteverlaging door de Europese Centrale Bank, bleef ING's netto rentebaten relatief stabiel op 3,83 miljard euro (dit is sterk, maar kan misschien door de markt als zwak worden gezien). Dit werd bereikt door een toename in klantleningen en hogere deposito's, deels door gestort vakantiegeld. Deze stabiliteit in rentebaten, ondanks een uitdagend renteklimaat, onderstreept de effectieve rentebeheerstrategieën van ING. De verhoogde vooruitzichten voor rentebaten geven extra vertrouwen in de toekomstige inkomsten.

ING heeft indrukwekkende vooruitgang geboekt in de digitalisering van zijn diensten, zoals blijkt uit de groei van het aantal mobiele primaire klanten met 248.000 tot een totaal van 13,7 miljoen. Deze groei versterkt de positie van ING als een toonaangevende digitale bank in Europa en stelt de bank in staat om efficiënter en kosteneffectiever te opereren.

Digitalisering leidt tot lagere operationele kosten op de lange termijn en biedt mogelijkheden voor nieuwe inkomstenstromen via digitale kanalen. De positieve vooruitzichten wijzen op een voortzetting van deze groei, wat de toekomstige inkomsten zal ondersteunen.

ING heeft zijn doelstelling voor duurzaam volume verhoogd tot 150 miljard euro tegen 2027, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de eerdere doelstelling van 125 miljard euro tegen 2025. In de eerste helft van 2024 steeg het duurzaam volume met 21% tot 56,9 miljard euro.

Deze strategische focus op duurzaamheid versterkt de reputatie van ING als een verantwoordelijke financiële instelling en opent deuren naar nieuwe markten en klanten die waarde hechten aan duurzaamheid. De verhoogde vooruitzichten voor duurzaam volume onderstrepen de langetermijngroei en -winstgevendheid van de bank.

De kernkapitaalratio van ING daalde weliswaar van 14,8% in het voorgaande kwartaal naar 14,0%, maar blijft boven de vereiste minimumratio. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de lopende aandeleninkoopprogramma's, die bedoeld zijn om waarde terug te geven aan aandeelhouders.

Daarnaast kondigde ING een interimdividend aan van 0,35 euro per aandeel, iets hoger dan de analistenverwachting van 0,34 euro. Dit toont aan dat ING zich inzet om consistente en aantrekkelijke rendementen aan zijn aandeelhouders te bieden. De verhoogde vooruitzichten voor de omzet ondersteunen deze positieve ontwikkeling.

De strategische initiatieven van ING, zoals de uitbreiding van digitale diensten en de focus op duurzaamheid, positioneren de bank goed voor toekomstige groei. De stijging van fee-inkomsten en de stabiliteit van rentebaten, ondanks externe uitdagingen, tonen aan dat ING in staat is om zijn bedrijfsmodel aan te passen en nieuwe kansen te benutten.

Daarnaast verwachten we dat de bank zal blijven profiteren van gunstige marktomstandigheden in haar belangrijkste markten, zoals Nederland, Duitsland en Spanje. De verhoogde vooruitzichten voor de inkomsten versterken de overtuiging dat ING goed gepositioneerd is voor toekomstige groei. We blijven op een up zitten.

Sterke punten

  • Hogere fee-inkomsten: De fee-inkomsten stegen met 9,5% tot 999 miljoen euro, voornamelijk gedreven door hogere tarieven en een groeiend aantal klanten.
  • Stabiele rentebaten: Ondanks de renteverlaging door de ECB, bleven de rentebaten stabiel, mede door een toename in leningen en gestort vakantiegeld op spaarrekeningen. De bank heeft haar vooruitzichten voor rentebaten verhoogd, wat vertrouwen in toekomstige stabiliteit toont.
  • Groei mobiele primaire klanten: Het aantal mobiele primaire klanten groeide met 248.000 tot 13,7 miljoen, wat bijdraagt aan de verdere digitalisering van de bank. De positieve vooruitzichten wijzen op een voortzetting van deze groei, wat de toekomstige inkomsten zal ondersteunen.
  • Dividend: ING kondigde een interimdividend aan van 0,35 euro per aandeel, iets hoger dan de analistenverwachting van 0,34 euro. Dit bevestigt de optimistische vooruitzichten van de bank, wat duidt op een sterk vertrouwen in toekomstige winstgevendheid.
  • Strategische focus op duurzaamheid: ING verhoogde haar doelstelling voor duurzaam volume tot 150 miljard euro tegen 2027, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de eerdere doelstelling van 125 miljard euro tegen 2025. Dit versterkt de lange termijn vooruitzichten van de bank.
  • Verhoogde omzetverwachtingen: De bank heeft haar omzetverwachtingen verhoogd met 5%, wat een positief signaal geeft over de toekomstige prestaties en vertrouwen in de strategische richting van de bank weerspiegelt.

Zwakke punten

  • Daling nettowinst: De nettowinst daalde van 2,16 miljard euro een jaar eerder naar 1,78 miljard euro. Ondanks deze daling heeft de bank haar omzetverwachtingen verhoogd.
  • Lagere rentebaten: De totale rentebaten daalden van 4,06 miljard euro naar 3,83 miljard euro, voornamelijk door de renteverlaging van de ECB. Toch blijven de vooruitzichten voor rentebaten stabiel.
  • Hogere kosten: De operationele kosten stegen met 8,5% tot 2,848 miljard euro, deels door inflatie en hogere marketinguitgaven. Desondanks blijven de positieve vooruitzichten voor kostenbeheer intact.
  • Lage kernkapitaalratio: De kernkapitaalratio daalde sterker dan verwacht, van 14,8% in het voorgaande kwartaal naar 14,0%. ING heeft echter aangegeven dat de kernkapitaalratio op de lange termijn zal stabiliseren.

Financiële vooruitzichten (Guidance)

De bank heeft haar omzetverwachtingen verhoogd met 5%, wat een positief signaal geeft over de toekomstige prestaties. CEO Steven van Rijswijk benadrukte de sterke fee-inkomsten en de stabiele rentebaten, ondanks de renteverlaging door de Europese Centrale Bank. De bank verwacht een verdere groei in fee-inkomsten dankzij verhoogde tarieven voor betaalrekeningen en een toename van mobiele primaire klanten.

CEO verklaring

"In het tweede kwartaal van 2024 hebben we goede resultaten behaald in al onze bedrijfsactiviteiten," zei Steven van Rijswijk, CEO van ING. "We hebben financieel goed gepresteerd en de commerciële momentum behouden gedurende de eerste zes maanden van het jaar. Onze resultaten werden voornamelijk gedreven door sterke fee-inkomsten en stabiele rentebaten, ondersteund door een toename in klantleningen en klantdeposito's. Onze prestaties onderstrepen ons vermogen om groei te versnellen, impact te vergroten en waarde te leveren. Onze verhoogde omzetverwachtingen met 5% weerspiegelen ons vertrouwen in de toekomst."

Conclusie

Op basis van de sterke prestaties in het tweede kwartaal, de verhoogde omzetverwachtingen en de strategische initiatieven die de bank neemt, handhaven wij een positieve kijk op het aandeel ING. De combinatie van sterke fee-inkomsten, stabiele rentebaten, groei in digitale klanten, een strategische focus op duurzaamheid en een solide dividenduitkering maakt ING tot een aantrekkelijke investering op de lange termijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.