Navigation

Intel: komt met omzetwaarschuwing - lager nabeurs -visie aandeel

Intel: komt met omzetwaarschuwing - lager nabeurs -visie aandeel

Intel rapporteerde beter dan verwachte resultaten voor het vierde kwartaal. Maar het bedrijf is voorzichtig over het lopende kwartaal en voorspelt zelfs een verlies. Dit is een regelrechte winstwaarschuwing van het bedrijf. Hierop is de koers nabeurs met 11% gedaald.

Voor het lopende kwartaal verwacht Intel een omzet tussen 12,2 en 13,2 miljard dollar, wat lager is dan de verwachtingen van 14,2 miljard dollar. De voorspelde aangepaste winst per aandeel is 0,13 dollar, terwijl hier op 0,34 dollar werd gerekend. Intel ziet een geschoond verlies van 0,25 dollar per aandeel.

Onze reactie op de cijfers

Als eerste willen we zeggen dat de zwakkere dan verwachte outlook van Intel ook voor ons een verrassing is. We zijn op korte termijn niet zozeer gericht op de cijfers omdat we het bedrijf zien als een turn-around story. Maar dit was wel heel zwak.

Toch verandert het weinig aan het verhaal dat de chipgigant zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Zo is Data Center & AI momenteel zwak, maar dat zal in de toekomst een aanzienlijke verbetering door gaan naken.

Het verandert ook niks aan de situatie dat het bedrijf werkt naar een nieuwe opwaartse cyclus die zich qua bedrijfsactiviteiten van 2027 of eerder zal manifesteren.

En het verandert niets aan het feit dat we op korte termijn nog steeds tegenvallers kunnen verwachten bij chipbedrijven. Niet elke sector doet het door marktomstandigheden goed. Dat geldt ook voor Intel.

Vervangings-vraag PC's

Ook willen we erop wijzen dat Intel in de loop van 2024 juist wel eens de verwachtingen kan gaan verhogen. Dit heeft te maken met een natuurlijke vervangingsvraag voor pc's. Deze opwaartse cyclus wordt verwacht in het derde of vierde kwartaal van 2024. Dit kan voor een aanzienlijke vraag zorgen naar producten van Intel.

De visie op het aandeel Intel

We komen dan ook tot de conclusie dat de huidige groter dan verwachte zwakte zeker een verrassing is qua omvang. We komen echter ook tot de conclusie dat in het tweede halfjaar de kans aanwezig is dat Intel zich positiever gaat uitlaten. Eigenlijk vinden we de daling van het aandeel helemaal niet zo erg.

De up die we hebben is gericht op een langere termijn en staat ook al in een mooie winst. De turn-around is door een zwak kwartaal niet in gevaar. En de kans dat er in de loop van het jaar wordt geprofiteerd van natuurlijke vraag en aanbodcyclus in pc's is zeer groot.

Cloudgerelateerd en AI deden het slecht bij Intel. Daar zit echter voor 2025 een groot opwaarts potentieel als het bedrijf verder gaat in zijn omwenteling waar het nu mee bezig is.

De daling is dan ook, zoals gezegd, voor ons een mooie kans om te zoeken naar het juiste moment om te vergroten, want de verwachting blijft dat de koers in de komende jaren een groot opwaarts potentieel heeft. Zodoende blijven we duidelijk bullish op het aandeel. We overwegen dus zelfs om deze dip te gebruiken om groter in te stappen.

De CEO Pat Gelsinger benadrukte dat hoewel het bedrijf sterke resultaten heeft behaald in het afgelopen kwartaal, het voorzichtig is over de vooruitzichten voor het huidige kwartaal.

Deze uitspraak laat zien dat ook anderen in de sector het slechter dan verwacht hebben gedaan. Er zijn nog veel zwakke plekken in chips. Denk bijvoorbeeld aan de auto-industrie.

Terug naar de cijfers van Intel

De nettowinst bedroeg 2,7 miljard dollar in het vierde kwartaal, vergeleken met een verlies van 0,7 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De aangepaste winst per aandeel was 0,54 dollar, boven de voorspelling van Intel zelf van 0,44 dollar.

De brutomarge verbeterde van 39,2 naar 45,7 procent. In de verslagperiode behaalde Intel een omzet van 15,4 miljard dollar, een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bij de tak Client Computing stegen de opbrengsten op jaarbasis met 33 procent, terwijl bij Data Center & AI sprake was van een omzetdaling van 10 procent.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.