Navigation

Intel: CFO uitspraken - Chips Act op de tocht - voorbestaan bedreigt - het aandeel

Intel: CFO uitspraken - Chips Act op de tocht - voorbestaan bedreigt - het aandeel

Dit is een vervolg op een kort artikel deze ochtend.

Tijdens de Citi Global Tech Conference deed Intel’s CFO een aantal belangrijke uitspraken over de toekomst van het bedrijf, specifiek met betrekking tot de foundry- en ontwerpactiviteiten.

Hoewel er geen directe plannen zijn om de fabrieken af te splitsen, gaf de CFO aan dat er wel grote veranderingen aankomen in de manier waarop deze activiteiten worden georganiseerd.

Verderop hebben we de belangrijkste punten van de conferentie geordend. Ook gaan we in op het aandeel Intel $INTC die we eventueel zien dalen tot 8 tot 12 dollar waarbij we zelfs twijfelen aan het voorbestaan van het bedrijf in de huidige vorm, maar eerst dit.

Toelage Chips Act staat op de tocht: geen geld

Intel lijdt momenteel grote financiële verliezen en hoopt op een forse bijdrage van de Amerikaanse Chips Act. Het wil een subsidie van maximaal $8,5 miljard verkrijgen en een lening van $11 miljard. Er is echter onduidelijkheid over wanneer, of zelfs of, dit geld zal worden uitgekeerd.

Hoewel president Biden in maart een voorlopig akkoord aankondigde, heeft Intel nog geen geld ontvangen. Intel verzet zich tegen bepaalde verzoeken voor extra controles, omdat het bedrijf stelt al veel te hebben geïnvesteerd in Amerikaanse projecten en voldoende garanties te hebben gegeven. De overheid wil echter meer zekerheid over Intel's vermogen om te leveren.

Het aandeel

Voorlopig nemen we geen actie met betrekking tot het aandeel Intel en is er reden tot grote zorgen. In het ergste geval zien we de koers nog veel verder dalen naar 8 tot 12 dollar.

Als we wat zouden doen, dan zouden we 'gokken' met de out of the money puts. Bijvoorbeeld de april put 14 op 2025 die rond de 70 cent noteert. Immers, of het komt goed met veel kunst en vliegwerk, of het gaat totaal mis en het is gedaan met het bedrijf. Beide mogelijkheden staan open.

Het bedrijf is duidelijk bezig met een grote reorganisatie die tijd nodig heeft om tot volledige bloei te komen. Het nieuws dat een afsplitsing van de fabrieken van de baan is, lijkt positief, maar lost nog niks op.

Als klap op de vuurpijl is de kans aanwezig dat het geen geld krijgt of minder uit de Chips Act. Dit zou een mokerslag zijn voor de ontwikkeling van het bedrijf en elke reorganisatie in gevaar brengen.

In dat geval moet het (nog meer) onderdelen verkopen. En dan, bij geen subsidie, is de kans groot dat het extern geld moet ophalen of een hele grote aandelenemissie moet gaan doen.

Voor nu wachten we verdere ontwikkelingen af en wij doen niks met het aandeel en als we wel wat zouden doen zouden we shorten. Het zou niet verbazen als de koers nog veel verder gaat dalen naar 8 tot 12 dollar.

Uitspraken van IntelCFO op Citi Global Tech Conference

  • Intel's CFO gaf tijdens de Citi Global Tech Conference aan dat er meer onderscheid gemaakt zal worden tussen de ontwerp- en foundry-bedrijven, maar benadrukte dat een afsplitsing van de fabrieken niet direct aan de orde is.
  • Voor alle duidelijkheid: In reactie op een vraag over een mogelijke afsplitsing van de fabrieken, gaf de CFO aan dat dit voorlopig niet in de plannen zit.
  • Intel 20A zal niet op de markt worden gebracht en wordt overgeslagen ten gunste van Intel 18A.
  • Intel verwacht dit jaar de kasstroom met $1 miljard te verbeteren dankzij een nieuw bedrijfsmodel waarbij de fabrieken als een onafhankelijke entiteit worden behandeld.
  • Verzoeken voor "hot lots" van ontwerpteams aan de fabrieken, die kostbaar zijn en de fabrieksprocessen verstoren, zijn met ongeveer 90% gedaald sinds de teams zelf gefactureerd worden voor deze verzoeken.
  • Intel Foundry Services (IFS) is concurrerend en maakt momenteel winst in de verpakkingssector, wat als opstapje dient naar waferverkopen. Echter, het opschalen hiervan zal langer duren, met 12 RFU’s in uitvoering en inkomsten verwacht in 2026 en 2027.
  • De overstap van pre-EUV knooppunten naar Intel 18A betekent een prijsverhoging van ongeveer 3x in verhouding tot de kosten, wat de marges aanzienlijk zal verbeteren naarmate Intel meer gebruik maakt van 18A en nieuwere knooppunten.
  • Panther Lake, het eerste 18A-product, zal tegen eind 2024 in productie gaan, maar het zal tijd kosten voordat het daadwerkelijk verkocht wordt. Granite Rapids ziet er tot nu toe veelbelovend uit.
  • Het marktaandeel van Intel op de clientmarkt is sterk. Lunar Lake wordt gezien als een uitstekend product, en er is optimisme over het marktaandeel en toekomstige producten die snel op de markt zullen komen. Diamond Rapids lijkt, qua concurrentiepositie, zelfs beter dan Granite Rapids.
  • De consumentenmarkt in 2024 is tot nu toe zwakker dan gehoopt. AI PC's hebben goede resultaten geboekt, maar hebben niet-AI PC's deels vervangen. Het totale beschikbare marktaandeel (TAM) is licht gestegen in aantallen, maar zonder significante verbetering.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.