Navigation

Intel & Global Foundries: chips onderuit - deze aandelen stijgen juist - de reden

De chipaandelen gingen hard naar beneden in New York, maar Intel $INTC wist juist een kleine winst te boeken. Tijdens de sessie stond het aandeel op een gegeven moment procenten hoger, maar uiteindelijk was de winst beperkt.


De reden voor de stijging, evenals die van Global Foundries, komt doordat de markt rekening houdt met de mogelijkheid dat de huidige Amerikaanse regering strengere voorwaarden gaat opleggen aan China, zoals gemeld op woensdag.

De Amerikanen willen zelfs zover gaan dat, als een niet-Amerikaans bedrijf Amerikaanse onderdelen gebruikt, zij gaan beslissen of het bedrijf wel of mag leveren aan China. Als dat gebeurt, zouden Intel en Global Foundries kunnen profiteren.

Waarom profiteren deze aandelen

Dit komt doordat Global Foundries en Intel beide voornamelijk Amerikaanse bedrijven zijn met fabrieken op Amerikaanse bodem en bedrijven die via de Chips act daar ook enorme subsidies voor hebben gekregen. Zodoende kunnen ze als pure American plays profiteren. We hebben al eerder hier op gewezen en dat dit ook de reden is dat een bedrijf als Intel "niet in de steek wordt gelaten" door de Amerikanen.

We doen overigens niets met Global Foundries, maar we verwachten een stijging bij Intel. We zitten al wat langer in Intel omdat we het als een turnaround-aandeel beschouwen. We hebben op een mooie winst gestaan, die gedeeltelijk is verdampt, maar we blijven nog steeds bij onze positie en verwachten in de komende paar jaar een duidelijke stijging van het aandeel.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.