Navigation

Intel: totaal bijna 20 miljard aan steun Amerikaanse overheid - visie op aandeel en meer

Intel: totaal bijna 20 miljard aan steun Amerikaanse overheid - visie op aandeel en meer

De Amerikaanse regering kent Intel $INTC een subsidie van 8,5 miljard dollar toe om de bouw van nieuwe chipfabrieken in vier staten te ondersteunen. Bovendien ontvangt het bedrijf een financiering van 11 miljard dollar, waarmee de totale subsidie op 19,5 miljard dollar komt.

Het aandeel Intel

Deze omvangrijke toekenning van subsidies, direct of via gunstige leningen en belastingvoordelen, past binnen het bredere beeld dat we eerder hebben geschetst. Intel is namelijk de enige echte Amerikaanse chipfabrikant en foundry, waardoor het onverminderde Amerikaanse support geniet en een cruciale rol zal spelen in de sector.

Recentelijk werd bekend dat het Pentagon een eerdere subsidie van 2,5 miljard dollar aan Intel niet heeft goedgekeurd, wat voor enige onrust zorgde. Wij waren echter van mening dat Intel hoe dan ook op een andere manier aan subsidie zou komen, en dit blijkt nu het geval te zijn.

Naast de subsidies in de Verenigde Staten, ontvangt Intel ook al steun in Japan, Israël en Duitsland. Dit betekent dat een groot deel van de nieuwe chipfabrieken en ontwikkelingen al grotendeels zijn gefinancierd.

De nieuwe financiering past binnen het plan van Intel om meer dan 100 miljard dollar in de VS te investeren over een periode van vijf jaar om de Amerikaanse chipproductiecapaciteit uit te breiden.

Ook blijft het gerucht rondgaan dat Intel een partner zal worden van NVIDIA voor het verpakken van chips. Daarmee zou het een grote klant binnenhalen.

Daarom blijven we bullish op het aandeel Intel. We verwachten dat het bedrijf zijn turnaround tegen 2026 of zelfs eerder zal voltooien en weer zal concurreren met de top van de chipfabrikanten.

Enkele mijlpalen

In februari kondigde Intel aan dat het op schema ligt om in 2025 zijn technologische voorsprong te heroveren. Een opmerkelijke ontwikkeling is de samenwerking met Microsoft, waarbij Intel's geavanceerde 18A-technologie wordt gebruikt om een zelfontwikkelde chip te produceren.

Ook werd in februari bekend dat Intel zijn verkoopactiviteiten voor zijn 18A-procestechnologie heeft opgevoerd bij Zuid-Koreaanse fabless-chipbedrijven.

Het onthulde ook eerder dat Intel dat zijn 14A-process node, wat overeenkomt met 1,4 nanometer (nm), dat deze chips geproduceerd met deze node in 2027 in massaproductie gaan.

Intel heeft ook al voor $15 miljard aan bestellingen binnengehaald (voor de 18A). De massaproductie voor 18A zal eind dit jaar beginnen.

Het bedrijf streeft ernaar tegen 2030 de op één na grootste foundry te worden, na marktleider TSMC.

En recentelijk werd nog via een exclusief rapport van Reuters bekend dat leidinggevenden van Intel, Qualcomm en Google (Alphabet) van plan zijn om de dominante positie van het bedrijf op het gebied van AI-software aan te pakken via de UXL Foundation.

Resumerend

Kortom, al dit nieuws past in de waargenomen trend en we blijven positief over het aandeel Intel. We zitten reeds op een up. Als het nog niets verder corrigeert sluiten we niet uit dat we zelfs groter gaan instappen.

Enige achtergrond

De financiering maakt deel uit van de CHIPS and Science Act en is bedoeld om commerciële halfgeleiderprojecten van Intel in Arizona, New Mexico, Ohio en Oregon te ondersteunen.

Het geld dat is gereserveerd onder de CHIPS Act is bedoeld om de Amerikaanse productie te stimuleren, toekomstige verstoringen in de toeleveringsketen te voorkomen en geopolitieke spanningen met China aan te pakken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.