Navigation

Herhaling: Iran: geluiden over grootschalige aanval op Israël - overzicht - de markten

Herhaling: Iran: geluiden over grootschalige aanval op Israël - overzicht - de markten

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Volgens The New York Times heeft de Iraanse Opperste Leider opdracht gegeven voor een directe aanval op Israël na de eliminatie van Haniyeh in Teheran. Als dit bericht klopt, zou dit een nieuwe escalatie inhouden. Vanuit menselijk oogpunt zou een escalatie van geweld kunnen leiden tot een hoge tol aan mensenlevens. De financiële markten zouden eveneens wel eens heftiger dan eerder kunnen reageren als dit daadwerkelijk gaat leiden tot een grotere oorlog.

Tot nu toe is het nog steeds relatief beperkt (contained) gebleven, maar er zijn nu in de media, bij insiders en in het geruchten circuit geluiden dat het deze keer veel ernstiger kan worden mocht diplomatie falen.

Over het geheel genomen blijft de situatie zeer "fluid", waarbij beide zijden zich voorbereiden op mogelijke escalaties die aanzienlijke regionale gevolgen kunnen hebben. Ook blijft het tot nu toe bij aannames, maar wel van bronnen die over het algemeen betrouwbaar zijn en media die veel inside informatie hebben. In dit geval kunnen wij onze bronnen niet prijsgeven, maar wel aangeven dat deze bronnen betrouwbaar zijn (zie ook onze eerdere berichten over Israël). Daarnaast maken we gebruik van internationale media en vooral van Israëlische media.

Israël heeft diplomatieke backchannel-berichten gestuurd naar zowel Iran als Libanon, waarin zij aangeven bereid te zijn tot een grootschalige oorlog als Iran, Hezbollah en andere door Iran gesteunde groeperingen een vergeldingsactie uitvoeren die aanzienlijke schade en slachtoffers in Israël veroorzaken.

Recente inlichtingen zouden volgens verschillende media suggereren dat Iran, samen met zijn bondgenoten Hezbollah, Iraakse milities en Jemenitische troepen, zich voorbereidt op een grootschalige raket- en droneaanval op Israël.

Deze potentiële aanval wordt verwacht aanzienlijk groter te zijn dan die in april, waarbij ongeveer 170 drones, meer dan 30 kruisraketten en meer dan 120 ballistische raketten door Iran op Israël werden afgevuurd. Deze aanval was een vergelding voor een Israëlische luchtaanval op een Iraans doelwit in Damascus eerder die maand.

VS zal Israël militair steunen

De op handen zijnde aanval lijkt gericht te zijn op het overweldigen van de luchtverdediging van Israël en het toebrengen van aanzienlijke schade.

De situatie heeft geleid tot uitgebreide consultaties tussen Amerikaanse en Israëlische militaire en defensiefunctionarissen om zich voor te bereiden op een mogelijke aanval op meerdere fronten.

Besprekingen hebben zich ook gericht op onmiddellijke responsopties als de aanval wordt gelanceerd. De VS heeft sterke steun voor de verdediging van Israël aangegeven, met functionarissen zoals minister van Defensie Lloyd Austin die herbevestigen dat de VS van plan is Israël bij te staan tegen elke aanval door Iran en zijn bondgenoten.

Deze verhoogde spanning heeft geleid tot voorbereidingen voor mogelijke militaire betrokkenheid van Amerikaanse troepen in de regio, inclusief die van de Roosevelt- en Wasp-gevechtsgroepen.

De reactie van de markten

De olieprijzen zouden kunnen stijgen door de angst voor verstoringen in de olieleveranties uit de regio. Iran is namelijk een belangrijke speler in de mondiale oliemarkt.

Hoewel de markten de afgelopen jaren redelijk immuun zijn gebleken voor oorlogen, kan de specifieke aard en impact van deze situatie anders zijn, wat aanvankelijk zou kunnen leiden tot schrikreacties en volatiliteit. Maar alleen als het echt uit de hand loopt, is de veronderstelling dat het een zwaardere en langere impact heeft. In ieder geval zien we het als een black swan die niet geheel mag worden uitgesloten.

Geopolitiek gezien kan een directe confrontatie tussen Iran en Israël leiden tot bredere spanningen en mogelijk de betrokkenheid van andere landen in de regio en daarbuiten. Zo heeft Rusland al eerder aangegeven dat het Iran zou steunen.

Internationale diplomatieke relaties kunnen onder druk komen te staan, wat zou kunnen resulteren in sancties, militaire allianties en veranderingen in het buitenlandse beleid van verschillende landen.

Kortom, de situatie heeft het potentieel om zeer gevaarlijk te zijn, zowel op menselijk, economisch als geopolitiek vlak. Voor nu is het afwachten en de markten hebben een teflon laag opgebouwd als het gaat om conflicten. Maar we moeten het zeker niet negeren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.