Navigation

Israël: voorbereidingen voor reactie tegen Iran - een update

Israël: voorbereidingen voor reactie tegen Iran - een update

In het veiligheidssysteem en op politiek niveau in Israël wordt intensief overleg gehouden in verband met de mogelijkheid van een aanval op Iran, als reactie op de aanval waarbij ongeveer 180 raketten vanuit Teheran werden afgevuurd.

Prremier Benjamin Netanyahu heeft een veiligheidsvergadering gehouden, met de deelname van de stafchef Herzi Halevi, minister van Defensie Yoav Gallant, hoofd van de Mossad David Barnea, hoofd van de Shin Bet Ronen Bar, en de militaire secretaris van Netanyahu, Ronen Gofman.

Het politiek-veiligheidskabinet kwam gisterenavond bijeen, maar besprak geen reactieplannen van Israël. Deze beslissing werd overgelaten aan overlegplegen in kleinere forums. Dit schrijft de media.

Scala aan opties

In Israël is er een breed scala aan opties, waarbij voor iedereen duidelijk is dat de reactie op de Iraanse aanval "groot en pijnlijk" zal zijn en gericht zal zijn tegen strategische locaties. Een bron die op de hoogte is van de details zei dat "ongeacht wat wordt besloten, het zal iets groot zijn."

Een Israëlische aanval op Iran kan gericht zijn tegen olie- en gasinstallaties, kerninstallaties, het luchtverdedigingssysteem - met nadruk op datgene wat de kerninstallaties beschermt, wapenarsenalen en zelfs gerichte liquidaties.

Elke optie is strategisch, en het is mogelijk dat de reactie meer dan één optie omvat. De Israëlische creativiteit kan op verschillende manieren tot uitdrukking komen, en de reactie hoeft niet per se in de vorm van een luchtaanval te komen.

De bron die op de hoogte is van de details zei dat er een Israëlische wens is om zelfstandig te reageren en Iran - en de wereld - te laten zien waar Israël toe in staat is.

"We willen geen hulp vragen aan onze bondgenoten. Er is belang bij een zelfstandige reactie en we zijn daartoe in staat. Israël kan Iran veel meer pijn doen dan zij kunnen verbeelden. In ons scala aan reacties zijn er brede opties," zei hij.

De bron benadrukte dat binnen het systeem van overwegingen niet duidelijk is of het risico op oorlog toeneemt of hoe dit kan worden vermeden. Dit staat in contrast met de wens om Iran duidelijk te maken dat het geen zin heeft om Israël uit te dagen.

Hij verklaarde: "Niemand kan voorspellen dat we, door te reageren zoals we doen, niet in een conflict of oorlog zullen belanden. Dat is zeker een mogelijkheid. De afweging achter onze reactie is niet gericht op het vermijden van oorlog, maar op afschrikking, het toebrengen van schade en het veranderen van hun motivatie om ons te confronteren."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.