Navigation

Iran: dreigende aanval op Israël vanaf nu - Mossad - geen reactie markten

Iran: dreigende aanval op Israël vanaf nu - Mossad - geen reactie markten

De Israëlische inlichtingengemeenschap, waaronder de Mossad, heeft vastgesteld dat Iran heeft besloten Israël direct aan te vallen en dit binnen enkele dagen zal doen, meldt Axios, onder verwijzing naar twee bronnen.

De financiële markten reageren niet op de berichten met een olieprijs die weinig doet en aandelenmarkten die zich er vooralsnog niets van aantrekken. Misschien zit ook dit nieuws in de koerskoers verwerkt, hoewel dat niet direct gesteld kan worden, omdat het niet duidelijk is hoe groot de aanval gaat worden

Er zijn echter berichten die erop wijzen dat Iran zijn aanval gaat uitstellen en dat diplomatieke inspanningen nog steeds worden ondernomen om oplossingen te vinden.

Maar ondanks deze diplomatieke inspanningen, is het wellicht realistisch te verwachten dat de situatie snel escaleert en de ellende losbarst, mogelijk zelfs vandaag of ergens in de komende dagen. Immers, als Iran nu niets doet of langer wacht zal binnenkort het "halve" Amerikaanse leger in de regio aanwezig zijn.

Iran en zijn proxy-groepen

Als we kijken naar de mogelijkheid van een aanval, is het belangrijk om te overwegen of de proxies van Iran, zoals Hezbollah en de Houthi's in Jemen, zich mengen in de strijd.

Hezbollah is een door Iran gesteunde terroristische organisatie die zijn basis heeft in Libanon en bekendstaat om zijn anti-Israëlische activiteiten.

Iran is al jaren de grootste sponsor van terrorisme in het Midden-Oosten, waarbij het niet alleen Hezbollah steunt, maar ook andere gewapende groeperingen en milities die chaos en instabiliteit in de regio bevorderen. De steun van Iran aan deze groeperingen vormt een directe bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit van Israël en andere landen in de regio.

Strategisch belang van de Straat van Hormuz

Een ander cruciaal aspect in deze complexe situatie is de geografische ligging van Iran aan de Straat van Hormuz. De Straat van Hormuz is een smalle waterweg die de Perzische Golf verbindt met de Golf van Oman en de Arabische Zee. Het is één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld, waar een significant deel van de wereldwijde olievoorraad doorheen wordt getransporteerd.

Door deze strategische ligging heeft Iran ook een aanzienlijke verdedigingspositie. Het is bijna onmogelijk om het land via zee aan te vallen zonder door de Straat van Hormuz te varen, wat Iran de mogelijkheid geeft om zeeverkeer te verstoren en potentiële aanvallen af te slaan. Hierdoor kan Iran zich relatief "veilig" wanen in de wetenschap dat een directe maritieme aanval moeilijk uitvoerbaar is.

Onderdrukking van de Iraanse Bevolking

Het is belangrijk om te benadrukken dat de huidige situatie niet gaat over de Iraanse bevolking, maar over de machthebbers in Iran. De Iraanse regering, onder leiding van de hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei en de president, heeft een geschiedenis van repressie en onderdrukking van zijn eigen volk.

Het regime gebruikt brute kracht om politieke tegenstanders te onderdrukken, burgerlijke vrijheden te beperken en dissidentie te smoren. Dit beleid van onderdrukking heeft geleid tot wijdverspreide armoede, werkloosheid en een gebrek aan basisrechten voor de bevolking, terwijl de machthebbers hun invloed in de regio proberen uit te breiden door middel van militaire en paramilitaire acties.

In deze context is het duidelijk dat de dreiging van een aanval op Israël een symptoom is van de bredere regionale ambities van Iran, evenals van de interne politieke dynamiek waarbij het regime zijn greep op de macht probeert te versterken door externe conflicten te stimuleren.

Israeli intel believes Iran will attack directly within days
This represents a shift from recent assessments, which suggested that international pressure was restraining Iran from launching a direct attack against Israel.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.