Iran: gerichte actie door Israël - mogelijke opluchting markten
Israël heeft een actie tegen Iran uitgevoerd, voornamelijk gericht op militaire doelen. Dit geeft aan dat Israël zijn kalmte heeft bewaard en zich niet heeft laten verleiden tot een spectaculaire actie die vooral voor de media interessant is. De nucleaire faciliteiten zijn buiten schot gebleven.
Opmerkelijk is ook dat vier vrouwelijke piloten deelnamen aan deze operatie, wat de symbolische waarde versterkt.
Volgens functionarissen heeft Iran via een buitenlandse tussenpersoon een bericht doen overbrengen dat het niet zal reageren op de aanvallen door Israël. Echter, er zijn ook Iraanse semi-officiële staatsmedia die zeggen dat Teheran voorbereid is om op "Israël's agressie" te reageren met een evenredige reactie.
Of de situatie nu echt achter de rug is, blijft de vraag, gezien de aanhoudende oorlog aan de noordgrens. Ook zijn er speculaties dat de ayatollah ziek is en wordt vervangen door zijn zoon. Of dit veel verandering teweeg zal brengen, is niet duidelijk.
Naar verluidt heeft de Israëlische actie tegen Iran een essentiële schakel in het verhinderen om in de toekomst grote raketaanvallen op Israël uit te voeren.
Daarnaast zijn dronefabrieken geraakt die drones produceerden voor Rusland, welke werden ingezet tegen Oekraïne.
Er rijst nu de vraag of deze actie een voorbode is voor een volgende stap, mogelijk gericht op het verzwakken of zelfs vernietigen van Iran’s nucleaire complex, nu dat wellicht kwetsbaarder is geworden.
De markten
Israël lijkt zich kalm en strategisch te hebben opgesteld zonder zich te laten verleiden tot overhaaste acties gericht op media-aandacht. Er kan worden gesteld dat er een kans is dat financiële markten eerst opgelucht zullen reageren. Zoals eerder aangegeven, was al de veronderstelling dat een grote escalatie onwaarschijnlijk zou zijn.
De markten kunnen zich mogelijk richten op "back to business," met bedrijfsresultaten en de rente als hoofdthema's. Ook de naderende Amerikaanse verkiezingen spelen een rol.
Historisch gezien hebben militaire crises in het Midden-Oosten, afgezien van het olie-embargo na de Jom Kipoer oorlog, doorgaans een beperkte en tijdelijke impact op aandelenmarkten. Beurzen herstellen vaak binnen zes maanden en noteren gemiddeld zelfs 10% hoger.
De actie en meer
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.