Navigation

Japan: obligaties relatief stabiel - YCC - visie op de yen

De rendementen op Japanse staatsobligaties (JGB's) waren maandag relatief stabiel en stegen mild gedurende de sessie.

Het 10-jaars JGB-rendement steeg naar 0,660%, na eerder een piek van 0,675% te hebben bereikt, het hoogste niveau in bijna 10 jaar. Dit was vóór de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole op vrijdag.

Powell gaf aan dat verdere renteverhogingen mogelijk nodig zijn om de inflatie in de Verenigde Staten onder controle te houden, maar benadrukte ook dat hij "voorzichtig" te werk zal gaan tijdens komende vergaderingen.

De rendementen op Amerikaanse schatkistpapieren bleven onveranderd na zijn toespraak en bevonden zich dichtbij de hoogste niveaus in 16 jaar die eerder in augustus waren bereikt.

De gouverneur van de Bank of Japan (BOJ), Kazuo Ueda, herhaalde tijdens Jackson Hole dat de inflatie in Japan onder de gestelde doelstelling blijft en dat de centrale bank een zeer ruim beleid zal handhaven.

Investeerders krijgen de kans om de vraag naar kortlopende obligaties te beoordelen tijdens de veiling van tweejarige staatsobligaties, georganiseerd door het ministerie van financiën op dinsdag.

Wachten op andere kijk Yield Curve Control door Bank of Japan

Eerder hebben we volledig verkeerd ingezet met onze shortpositie op de dollar ten opzichte van de yen $USDJPY. De visie was misschien goed, maar de koers ging tegen ons in.

We blijven nog steeds een sterke verandering in de trend verwachten, waarbij de dollar zwakker wordt. De eerder timing is echter onjuist gebleken. We gaan nu eerst afwachten, maar gezien de recente ontwikkelingen op de kapitaalmarkten in Japan kan er zeker een nieuwe trend ontstaan.

Tot slot zullen de lonen naar verwachting ook aanzienlijk stijgen in Japan, waardoor het voor de Bank of Japan steeds uitdagender wordt om de rente onder controle te houden via Yield Curve Control (YCC).

Op het moment dat er in Japan daadwerkelijk ander beleid zal worden gevoerd, zal dit leiden tot het einde van de carry trade en tot het terugtrekken van geld uit het buitenland door Japanse beleggers.

Wanneer dat zal gebeuren, valt niet te voorspellen. Zeker niet na onze vorige onjuiste timing. Toch blijven we alert om opnieuw short te gaan op de dollar tegenover de yen zodra we meer signalen zien dat er een verandering in de Yield Curve Control op komst is.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.