Navigation

Herhaling: JD.com: op lange steun - visie op het aandeel

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Op maandag meldde de media dat JD.com $JD overweegt een bod op Curry's uit te brengen. Curry's staat mogelijk voor een biedingsoorlog nu Elliot een nieuw bod overweegt na afwijzing van een eerdere £700m bieding.

We zijn toevallig aan het kijken naar het aandeel JD.com, dat ook genoteerd is op de Amerikaanse, al een bodem heeft bereikt. Op zich staat het aandeel rond een lange support. Of we al wat moeten doen, komen we mogelijk op terug. Het kan ook zijn dat het nog te vroeg is om in JD te stappen. Nu doen we nog niks.

De aandelen JD zijn de afgelopen jaren voortdurend gedaald. Het bedrijf heeft te maken met de macro-omstandigheden in China en heeft ook te kampen met concurrentieproblemen, zoals de opkomst van partijen zoals Pinduoduo en de lang bestaande concurrent Alibaba, wat een negatieve invloed heeft gehad op het bedrijf en de koersvorming van het aandeel.

De lage prijs van het aandeel suggereert mogelijk dat we een bodem hebben bereikt of genaderd gezien de basis van de koers historisch bekeken. Historisch gezien veerde het aandeel steeds op vanaf dit niveau.

Of het al tijd is om in het aandeel te stappen, daar willen we dus nog even over nadenken gezien de felle concurrentie in de Chinese markt en de minder gunstige vooruitzichten voor de Chinese economie. Tevens is de appetijt bij buitenlandse investeerders nog steeds laag voor China-gerelateerde aandelen.

Enige parameters

De vrije kasstroomcijfers van JD zijn echter goed in vergelijking met de huidige waarde van het bedrijf. Omgerekend vanuit de Chinese munteenheid naar de dollar, bedroeg de vrije kasstroom in 2022 2,9 miljard dollar. Dit steeg in 2023 tot ruim 5 miljard dollar en wordt voor 2024 ook geschat op 5 miljard dollar. Hoewel de kasstromen hoog zijn, heeft het aandeel hier nog niet positief op gereageerd.

Deze kasstromen kunnen op een gegeven moment voor een gedeelte worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, wat de koers positief zou kunnen beïnvloeden.

Bovendien heeft het bedrijf de afgelopen jaren een schuldvermindering doorgemaakt en heeft het altijd zijn richtlijnen weten te halen. De schuld-tot-eigen-vermogen ratio is gedaald van ruim 24% in de afgelopen vijf jaar naar ongeveer 15% nu. De schulddekking is ook goed, wat aangeeft dat het bedrijf er financieel nog steeds redelijk sterk voorstaat.

Resumerend

Al met al gaan we bekijken of het binnenkort tijd is om in JD.com een speculatieve positie in te nemen. Nadelen blijven echter de Chinese economie en het gebrek aan transparantie in China. Aan de andere kant heeft het aandeel de afgelopen jaren een daling vertoond tot een lange steun, wat mogelijk kansen biedt ondanks de toenemende concurrentie.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.