Navigation

JPMorgan: sterke cijfers - rentebaten en kosten - al op up vanaf 145,5

JPMorgan: sterke cijfers - rentebaten en kosten - al op up vanaf 145,5

JPMorgan $JPM heeft zijn resultaten voor het derde kwartaal gepresenteerd, waarbij de winst per aandeel hoger uitkwam dan de verwachtingen van analisten. Ook ziet het bedrijf nu rente-inkomsten van 92,5 miljard dollar tegen 91 miljard dollar eerder. Dat is veel beter dan verwacht.

Het bedrijf rapporteerde een winst van $4,37 per aandeel, wat boven de voorspelling van $4,01 lag. Ook de omzet van $43,32 miljard was hoger dan de verwachte $41,63 miljard.

Dit alles in een periode waarin de Federal Reserve zich voorbereidt om de rente te verlagen, wat mogelijk invloed heeft op de toekomstige winstgevendheid van de bank.

Visie op het aandeel

Het aandeel JPMorgan is gekocht op $145,50. De cijfers zijn beter dan verwacht. Eerder had topman Jamie Dimon aangegeven dat de markt wellicht te optimistisch was over de vooruitzichten van de bank. Daardoor waren de verwachtingen ook niet al te hoog gespannen.

JPMorgan heeft zijn verwachting voor de netto rentebaten (NII) buiten de markten van Corporate & Investment Banking (CIB) voor het volledige jaar 2024 verhoogd naar $92,5 miljard.

Tegelijkertijd heeft de bank de prognose voor de aangepaste uitgaven verlaagd naar $91,5 miljard, terwijl de eerdere verwachting op $92 miljard lag. Deze cijfers zijn afkomstig uit hun presentatie van de kwartaalresultaten.

Met deze aanpassingen geeft JPMorgan aan dat ze meer inkomsten verwachten uit rente-inkomsten, terwijl ze ook streven naar een lichte verlaging van de kosten, wat positief nieuws is voor de winstgevendheid van de bank.

We blijven op een stijging zitten met een eerste steun rond de VWAP, rond $203. Ondersteund door de sterke financiële positie van de bank en de veerkracht van het management in een veranderende economische omgeving zien we JPMorgan als één van de betere banken.

Sterke punten

  • Winst per aandeel was $4,37, ruim boven de analistenverwachting van $4,01.
  • Omzet steeg naar $43,32 miljard, wat de voorspelling van $41,63 miljard overtrof.
  • JPMorgan heeft in de afgelopen jaren geprofiteerd van de stijgende renteomgeving, wat leidde tot recordniveaus van nettowinst sinds de renteverhogingen in 2022.
  • De verwachting voor de rente-inkomsten is verhoogd van 91 miljard naar 92,5 miljard dollar.
  • Solide prestatie in het huidige kwartaal, ondanks uitdagende marktomstandigheden en veranderingen in het monetaire beleid.

Zwakke punten

  • De Federal Reserve heeft aangekondigd de rente te gaan verlagen, wat voor JPMorgan kan leiden tot krappere marges, aangezien de opbrengsten van rentegevende activa sneller kunnen dalen dan de financieringskosten (daar blijkt nu dus nog geen sprake van te zijn).
  • De druk vanuit regelgeving neemt toe, waarbij de bank mogelijk meer kapitaal moet aanhouden en vergoedingen strenger gereguleerd kunnen worden.

Toespraak van de CEO

Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, gaf tijdens de presentatie aan dat de bank voorzichtig blijft opereren in een veranderende omgeving, waarbij de focus ligt op risicobeheer en het waarborgen van een sterke balans.

Hij benadrukte de uitdagingen die de renteverlagingen met zich meebrengen, maar toonde vertrouwen in de strategie van de bank om de winstmarges te beschermen.

Dimon sprak ook kort over de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten en de toenemende regelgevende druk op de sector, waarbij hij aangaf dat JPMorgan actief werkt aan oplossingen om hierop in te spelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.