Navigation

Herhaling: Just Eat: onlangs naar trading up - kas en overnamefantasie - visie

Herhaling: Just Eat: onlangs naar trading up - kas en overnamefantasie - visie

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Na de cijfers daalde de koers van Just Eat ($TKWY) in eerste instantie. Wat de exacte reden was, is niet geheel duidelijk, maar de koers herstelde ook weer snel.

Terwijl we het aandeel overall als neutraal beoordelen, zijn we na de cijfers ingestapt als trading up. Daarmee gaan we ervan uit dat de koers tijdelijk zal stijgen. Dit verwachten we nog steeds, zonder enige pretentie te hebben dat deze winst op de lange termijn wordt vastgehouden. Dat moet nog blijken.

Hoewel we twijfelen of de gestelde doelen (zie verderop) door het bedrijf haalbaar zijn, zien we een speculatieve kans. De belangrijkste reden om naar een trading up te gaan (speculatieve up) heeft te maken met de kasmiddelen van het bedrijf. Die bedragen momenteel 1,7 miljard euro. De marketcap is 3,2 miljard euro wat aangeeft hoe groot deze cashpositie is als schulden niet worden meegeteld die steeds weer geherfinancierd worden.

Als Just Eat in de toekomst inderdaad een vrije kasstroom kan genereren, is de kans groot dat een deel daarvan aan aandeelhouders wordt uitgekeerd, bijvoorbeeld door eigen aandelen in te kopen. Dit kan leiden tot een stijging van de koers.

Overnamekandidaat: consolidatie Europa

Daar komt bij dat het bedrijf naar ons inziens kandidaat is om te worden overgenomen door een grote Amerikaanse partij. We hebben daar geen bewijs voor, maar in ieder geval kan de fantasie toenemen. Dit kan dan een positieve invloed op de koers hebben.

Deze Amerikaanse partijen hebben een veel grotere marketcap dan Just Eat en beschikken over aanzienlijke financiële middelen, dankzij de hoge vrije kasstromen.

Namen die bij ons opkomen zijn DoorDash, dat echter al Wolt heeft overgenomen. De vraag is of ze daarom een ander avontuur willen aangaan. Een andere naam zou Uber Eats (onderdeel van Uber) kunnen zijn. Bewijs hebben we niet, maar we merken op dat de speculatie over consolidatie in Europa onder de gig-bedrijven zal toenemen, nu de markt (Europa en deze bedrijven) niet naar permanente winst lijken te groeien.

Enige cijfers

JustEat streeft naar een groei van de bruto transactiewaarde van 2 tot 6 procent, exclusief Noord-Amerika, en een positieve vrije kasstroom vanaf 2024, met een aangepaste EBITDA van ongeveer 450 miljoen euro. Op lange termijn moet de bijbehorende marge ongeveer 5 procent van de bruto transactiewaarde bedragen.

De cijfers toonde redelijke prestaties, hoewel Europa beter had gekund. Het bedrijf blijft werken met een aangepaste EBITDA, waarbij bepaalde posten wel en andere niet worden meegenomen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.