Navigation

Just Eat: daalt op HelloFresh dat 45% lager staat na zware waarschuwing - visie

Just Eat: daalt op HelloFresh dat 45% lager staat na zware waarschuwing - visie

Na een dramatische update staat het aandeel HelloFresh HFG bijna 45% lager. Het heeft zijn langetermijndoelstellingen laten vallen omdat het verwacht dat de winst dit jaar zal dalen als gevolg van de uitbreiding van de productiecapaciteit, investeringen in nieuwe distributiecentra en hoge marketingkosten, althans dat meldt het bedrijf.

"Gezien de zeer verschillende operationele omgeving vergeleken met de tijd waarin het bedrijf voor het eerst zijn langetermijndoelstellingen had vastgesteld, heeft de raad van bestuur van het bedrijf het langetermijnbedrijfsplan opnieuw geëvalueerd en op basis daarvan geconcludeerd dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat de HelloFresh zijn eerder aangekondigde langetermijnambitie zou bereiken," zei het bedrijf.

Just Eat

Het aandeel Just Eat $TKWY is hierop ook 2,5% lager. Het is echter opvallend dat de recente gegevens waar Just Eat mee kwam, een totaal ander beeld weergeven.

Onlangs kwam Just Eat met de resultaten, dat was op 28 februari. In de resultaten maakte Just Eat bekend dat het streeft naar een groei van de brutotransactiewaarde met 2 tot 6 procent en daarnaast dat het een positieve kasstroom vanaf 2024 verwacht met een aangepaste EBITDA van ongeveer 450 miljoen.

De mededeling met name over de positieve kasstroom is totaal anders dan met wat voor informatie HelloFresh komt, die er dus veel slechter voor staat. Op de data van JustEat zijn we op een trading-up gegaan, wel in het high-risk gedeelte. Dit was op 14,4 euro.

We zien JustEat niet als een kandidaat om permanent te stijgen, omdat we denken dat de gig-economie in Europa het nog heel zwaar gaat krijgen en er zelfs afvallers kunnen zijn. Wat dat betreft zijn we negatief over alle aandelen in de Europese gig-economie qua langere trend, ook op Just Eat en HelloFresh.

De reden om op een speculative up te gaan in Just Eat is de verwachting van een positieve kasstroom vanaf 2024 en het feit dat het bedrijf 1,7 miljard euro aan kasreserves heeft op een marketcap die momenteel 2,91 miljard bedraagt.

Resumerend

De conclusie is dat de zwakke mededelingen van HelloFresh op de gehele sector van toepassing kunnen zijn. Tegelijkertijd zijn de mededelingen waarmee Just Eat is gekomen zo tegenstrijdig en anders, die mogelijk wijzen dat Just Eat nu zelfs voorloopt op de curve. Zodoende blijven we de up die we hebben, die als zeer speculatief gekenmerkt mag worden, vasthouden.

Enige informatie HelloFresh

HelloFresh HFG heeft zijn langetermijndoelstellingen heeft laten vallen omdat het verwacht dat de winst dit jaar zal dalen als gevolg van de uitbreiding van de productiecapaciteit, investeringen in nieuwe distributiecentra en hoge marketingkosten.

De Duitse maaltijdbox-maker zei donderdag laat dat de aangepaste winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie - de voorkeursmaatstaf van het bedrijf voor winstgevendheid - dit jaar tussen de 350 miljoen euro en 400 miljoen euro zal liggen.

HelloFresh streeft ook naar een constante valutagroei van de omzet tussen 2% en 8% dit jaar in vergelijking met de voorspelling van analisten van 7,1%.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.