Navigation

Herhaling: Just Eat: de afgelopen 3 jaar - blijft moeizaam - visie

Herhaling: Just Eat: de afgelopen 3 jaar - blijft moeizaam - visie

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

De afgelopen drie jaar waren tumultueus voor Just Eat Takeaway [Just Eat] $TKWY of $JET, met aanzienlijke veranderingen en uitdagingen. Terwijl het bedrijf bleef groeien, werden ze geconfronteerd met hoge kosten en smalle marges.

De markt waarin ze opereren is uiterst concurrerend, met dunne winstmarges en hoge operationele kosten. Hoewel er in 2023 positieve signalen waren, blijven er hardnekkige problemen zoals de onverkoopbaarheid van Grubhub en de fragiele aard van hun winsten.

Het aandeel Just Eat

Voor de lange termijn zien wij nog steeds weinig in het aandeel. Er zijn te veel uitdagingen, de concurrentie is groot en de vraag is of er niet extra geïnvesteerd moet worden in technologie, wat de winst drukt.

Doordat de kans aanzienlijk is dat het bedrijf wel eigen aandelen gaat inkopen, zien we voor de korte termijn een speculatieve koop zoals we enkele maanden geleden hebben geïnitieerd. Als de koers iets is opgeveerd, haken we weer af aangezien de signalen voor de de lange termijn nog steeds moeilijk zijn. Bij de huidige informatie blijft dit onze strategie.

De verbetering van de operationele marge van negatief naar positief is echter een groene grasspriet dat hoop biedt voor verdere winstgevendheid. Mocht dat gebeuren, ook dan denken we dat vooralsnog het opwaartse potentieel qua langere trend beperkt is. Dit omdat er op een gegeven moment niet meer te besparen is op de bedrijfsvoering qua kosten, terwijl competitie niet verdwijnt en loonkosten een probleem kunnen worden onder nieuwe wetgeving in verschillende landen of regio's.

Recente ontwikkelingen in 2024

In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Just Eat Takeaway een aanzienlijke verbetering van de kernwinst, met een verwachte stijging van de EBITDA met bijna 40%. Ondanks deze positieve ontwikkeling blijft de nettowinst negatief, voornamelijk door hoge afschrijvingen op overnames in de Verenigde Staten en Canada. Grubhub blijft een bron van hoofdpijn voor het bedrijf, met aanhoudende verkoopproblemen en sterke concurrentie van Doordash en Uber Eats.

Belangrijkste verschuivingen en opvallende zaken

  1. Financiering en investeringen (2021): Just Eat Takeaway verhoogde €1,1 miljard via converteerbare obligaties en verzekerde een extra €300 miljoen via een lening. Dit bood het bedrijf de financiële ruimte om zijn expansieplannen te ondersteunen.
  2. Groei en uitdagingen (2022): Ondanks een omzetgroei van 4%, daalde het aantal actieve consumenten met 9% tot 90 miljoen. Het bedrijf focuste op het verbeteren van de orderfrequentie en penetratie in bestaande markten.
  3. Winstgevendheid (2023): Just Eat Takeaway bereikte een positieve aangepaste EBITDA, met name in kernmarkten zoals Noord-Europa en Noord-Amerika. Dit markeerde een belangrijke mijlpaal in de route naar duurzame winstgevendheid.

Financiële cijfers en marges per jaar

2021: Groei en investeringen

  • Omzet: €5,3 miljard (+33% ten opzichte van 2020)
  • Nettoverlies: €1,1 miljard
  • Aangepaste EBITDA: -€350 miljoen
  • Operationele marge: -6.6%
  • Gemiddelde opbrengst per gebruiker: €56
  • Gemiddelde orderwaarde: €23
  • Aantal orders: 1,1 miljard (stijging van 20%)

Belofte: Focus op winstgevendheid en terugkeer naar positieve EBITDA in 2022.
Uitkomst: Verlies bleef hoog, met aanzienlijke kosten voor uitbreiding.

2022: Stabilisatie en efficiëntie

  • Omzet: €5,6 miljard (+4% ten opzichte van 2021)
  • Nettoverlies: €850 miljoen
  • Aangepaste EBITDA: -€150 miljoen
  • Operationele marge: -2.7%
  • Gemiddelde orderwaarde: €24
  • Aantal orders: 984 miljoen (daling van 10%)

Belofte: Verbetering van de EBITDA-marges en stabilisatie van de operationele kosten.
Uitkomst: Marges verbeterden licht, maar bleven negatief. Aantal actieve consumenten daalde, wat duidde op uitdagingen in klantbehoud en marktaandeel.

2023: Herstel en winstgevendheid

  • Omzet: €5,17 miljard (lichte daling door marktcorrectie)
  • Nettoverlies: €1,846 miljard (verlies verminderd door impairmentkosten)
  • Aangepaste EBITDA: €324 miljoen
  • Operationele marge: 0.96%
  • Gemiddelde orderwaarde: €25
  • Aantal orders: 950 miljoen (lichte daling)

Belofte: Positieve aangepaste EBITDA en focus op kernmarkten.
Uitkomst: Bereikte positieve aangepaste EBITDA, maar nettoverlies bleef hoog door impairmentkosten. Operationele marges werden positief, maar blijven fragiel.

Knelpunten en uitdagingen

  1. Onverkoopbaarheid van Grubhub: De voortdurende pogingen om Grubhub te verkopen zijn tot op heden niet succesvol geweest, wat de financiële flexibiliteit en de strategische focus van het bedrijf belemmert.
  2. Fragiele winsten: Hoewel 2023 een verbetering liet zien in aangepaste EBITDA, blijft de winstgevendheid fragiel door de smalle marges en hoge kostenstructuur.
  3. Kostenbeheer: Hoge operationele kosten blijven een uitdaging, ondanks pogingen om efficiëntieverbeteringen door te voeren.

Strategie en toekomstverwachtingen

Just Eat Takeaway blijft zich richten op het verbeteren van de winstgevendheid en het versterken van zijn positie in kernmarkten. De focus ligt op het verhogen van de orderfrequentie, uitbreiden van marktaandeel in Noord-Amerika en Noord-Europa, en optimaliseren van operationele efficiëntie. Echter, de verkoop van Grubhub blijft een uitdaging en heeft een negatieve invloed op de algehele prestaties en marktpositie.

Conclusie

Just Eat Takeaway heeft de afgelopen drie jaar aanzienlijke uitdagingen en veranderingen doorstaan. Hoewel de strategische focus op winstgevendheid en kernmarkten heeft geleid tot positieve financiële resultaten in 2023, blijven de marges krap en de markt uitdagend.

Beleggers moeten voorzichtig zijn, gezien de dynamische aard van de markt en de aanhoudende problemen zoals de onverkoopbaarheid van Grubhub.

Wij denken dat na een tijdelijke opleving winst nemen gerechtvaardigd is en blijven voorzichtig met het aanbevelen van een positie in dit aandeel totdat er meer stabiliteit zichtbaar is.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.